Americký letec byl shledán vinným z vraždy mennonitské učitelky

Od ledna roku 2020 pátrala policie v Novém Mexiku po sedmadvacetileté Sashe Krauseové. Naposledy byla spatřena v kostele své mennonitské komunity nedaleko Farmingtonu na severozápadě amerického státu Nové Mexiko, když připravovala materiály pro výuku v nedělní škole. Tělo mrtvé ženy nalezl o více než měsíc později a téměř pět set kilometrů dále táborník, který sbíral dříví na lesní mýtině u města Flagstaff v sousední Arizoně. Žena ležela čelem k zemi, měla svázané ruce, na hlavě ránu od tupého předmětu a střelné poranění, které způsobilo její smrt.

Z jejího únosu a vraždy byl v dubnu 2020 obviněn dvaadvacetiletý pilot amerického letectva Mark Gooch, který je od té doby ve vazbě. Ve středu 13. října stanul obviněný před porotou, která ho shledala vinným. Vyšetřovatelům se nepodařilo proti Goochovi získat žádné přímé forenzní důkazy, a dokonce ani balistikové nepotvrdili, že by kulka, která Sashu Krauseovou zabila, pocházela z Goochovy zbraně. Gooch svou vinu ale nepopřel, navíc se podle záznamů mobilní sítě jeho telefon přihlašoval ke stejným stanicím jako mobil Kauseové, až k poslednímu zaznamenanému signálu západně od města Farmington.

Motivem činu Marka Gooche byla podle všeho nenávist vůči mennonitskému náboženskému prostředí, z nějž sám pocházel. Dětství a část dospívání strávil v mennonitské komunitě ve Wisconsinu, kde pracoval na mléčné farmě své rodiny a absolvoval osm ročníků školní docházky. Později se ale s komunitou rozešel a rozhodl se vstoupit do amerického letectva. K mennonitům však zřejmě choval silnou zášť, jak vyšetřovatelé a porotci usoudili i na základě textových zpráv, které psal bratrům. Mezi ním a Sashou Krauseovou podle dostupných informací nebyl žádný vztah a ani se nikdy dříve nesetkali. Mark Gooch při slyšení před porotou nevypovídal, a tak v tomto případu zůstává prozatím mnoho nevysvětleného. Lze se tedy snad jen domnívat, že si Sashu Krauseovou patrně vybral zcela náhodou na základě charakteristického vzhledu – mennonitské ženy nosí prosté šaty a vlasy si zakrývají šátkem.

Gooch během přelíčení podle dostupných zdrojů neprojevoval žádné emoce ani lítost a verdikt poroty o vině přijal s kamenným výrazem ve vojenském postoji s rukama zkříženýma za zády. Výše trestu, s největší pravděpodobností odnětí svobody na doživotí, bude Marku Goochovi sdělena při posledním stání, které je naplánováno na 24. listopadu letošního roku.

 

Podle internetové prezentace The Associated Press.

 

Psali jsme v Dingiru:

téma Náboženské komunity, Dingir 21 (3), 2018, obsah zde.

 

Související příspěvky:

„Doufej v nejlepší, připrav se na nejhorší a přijmi s úsměvem to, co přijde.“

Odlišný postoj k LGBT rozdělil americké mennonity

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments