Novinky v Byzantském katolickém patriarchátu

Nedávno jsme informovali o posledních návrzích registrací církví nebo náboženských společností v Česku za rok 2020. K dříve odmítnutým též patří subjekty pod názvy Ukrajinská řeckokatolická církev (zamítnuto 3. 10. 2004) a Ukrajinská pravověrná řeckokatolická církev (25. 5. 2011). Je pravděpodobné, že jde o stejnou iniciativu, která vystupuje pod jménem Byzantský katolický patriarchát.

Sídlo této skupiny je na Ukrajině, kde se představuje jako alternativa tamní řeckokatolické církve činné zejména v západní části Ukrajiny včetně Podkarpatské Rusi. Skládá se z osmi osob, které vystupují jako biskupové a nárokují si správu jednotlivých eparchií (biskupských území) v této zemi. Není dostupná informace, jak a zda vůbec k biskupské konsekraci dospěli.

Počátky této alternativní církve můžeme hledat v městě Sázavě, v komunitě řeckokatolických basiliánských řeholníků, kteří spravovali tamní farnost. V Sázavě bylo do konce 11. století společenství benediktinských mnichů, kteří udržovali slovanskou liturgii ve vazbě na byzantskou misii Cyrila a Metoděje. Na ně si přáli basiliáni pod vedením českého kněze navazovat.

V roce 2008 katolický kněz Antonín Dohnal z této komunity oznámil, že spolu se třemi dalšími kněžími přijali biskupské svěcení. Protože to nebylo na základě jmenování ze strany papeže, ocitli se podle pravidel této církve ve stavu exkomunikace, tedy především vyloučení z možnosti přijímat a udělovat svátosti. Posléze přešli do svého oficiálního sídla ve Lvově.

Zastávají mínění, že římskokatoličtí biskupové, včetně biskupů sjednocených východních církví a také poslední tři papežové (Jan Pavel II., Benedikt XVI. a František) zastávají bludné názory, spolupracují se zednáři a dalšími nepřáteli církve na nastolení Nového světového řádu. Proto postupně nade všemi slavnostně vyhlásili anatéma, tedy prokletí.

Dohnal vystupuje jako patriarcha Eliáš. Byl 19. července 2011 účastníkem potyčky s členy Ukrajinské řeckokatolické církve, zadržen policií a pokutován. 22. června 2015 byla provedena Službou bezpečnosti Ukrajiny razie v jejich klášteře a bylo dočasně zadrženo několik osob.

V souvislosti s pandemií nemoci covid-19 došlo k další radikalizaci této skupiny, u které lze odhadnout počet jejich stoupenců na Ukrajině, v Česku a na Slovensku na několik set lidí. Již po první vlně pandemie se vyslovovali, že bude zavedeno povinné očkování, které řídí Bill Gates prostřednictvím Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropské unie. Tímto očkováním se změní lidský genom a očkovaní se stanou „bioroboty“. Následkem bude také usmrcení asi miliardy lidí, protože Bill Gates pro své plány potřebuje redukci světové populace.

Vakcinaci zmiňují v četných prohlášeních na svém webu jedním dechem s „čipizací“. Tento novotvar chce říct, že ve vakcíně je obsažen čip, pomocí kterého můžeme být ovládáni umělou inteligencí.

Protože Církev římskokatolická je podle jejich přesvědčení (shodně s dalšími „sedisvakantisty“) bez papeže, římský stolec je vakantní, uprázdněný, rozhodli se zvolit nového papeže. Pro současnou dobu se odhaduje počet osob, které se prohlašují v kontrastu s vatikánským „pseudopapežem“ za pravé papeže, kolem třiceti. Nejpočetnější se zdá být palmariánská katolická církev koncentrovaná na španělskou Andalusii s odhadovaným maximálním počtem 1500 osob. Měli by mít třicet biskupů.

V Česku je zastoupena církev vedená papežem, který přijal jméno Linus II. (Linus I. je legendární biskup Říma následující po apoštolu Petrovi, kterého římští katolíci pokládají za prvního papeže). Stoupencem papeže Lina II. byl zubní lékař, biskup Oliver Oravec (1941-2014), který též vystupoval pod jménem Lohelius. Za kněze jej tajně vysvětlil Felix Davídek. Pobýval v Česku a na Slovensku.

Dalším papežem se na základě volby osmi údajnými biskupy Byzantského katolického patriarchátu stal arcibiskup Carlo Maria Viganò (*1941), emeritní vatikánský diplomat, mimo jiné i nuncius v USA (2011-2016), který r. 2018 obvinil papeže Františka z krytí sexuálního zneužívání, jehož se měl dopouštět kardinál Theodore Edgar McCarrick, a vyzval papeže k odstoupení. Viganó, jak sděluje na webu patriarcha Eliáš, volbu neodmítl, ale ani nepotvrdil, takže se zatím neujal kanonicky správy katolické církve.

Posledním projevem radikalizace této náboženské skupiny je výzva armádě USA, aby se po volbě Joea Bidena za prezidenta USA chopila v této zemi moci. Ukládá jí mimo jiné vzít z rukou zločinecké kasty masmédia, to znamená televizi, rozhlas, tisk, sociální sítě… a převzít nad nimi vedení a kontrolu. Dále vojáci mají zatknout a postavit před vojenský soud aktéry připravované genocidy (kterou se zřejmě míní především očkování). Mají také „zrušit nesmyslnou pandemii“ a vyšetřit zločiny farmaceutických firem.

Ve shodě s hnutím QAnon, aniž by se k tomu zdroji přiznával, požaduje patriarchát, aby Amerika byla očištěna od amorálních zákonů, které vedou k degradaci jedince, rodiny i společnosti (jde o gender, kradení dětí juvenilní justicí, prodej dětí na orgány, adopce dětí sodomity a pedofily, sexuální výchovu, ve skutečnosti demoralizaci americké mládeže).

Římskokatolická církev i její ukrajinská řeckokatolická větev se od patriarchátu distancují. Státní orgány Ukrajiny ji rovněž neuznávají. Části politické i náboženské scény střední a východní Evropy však některé preference s touto komunitou sdílejí.

Náhledový snímek patriarchy Eliáše (Antonína Dohnala) ze zdroje zde.

Psali jsme v Dingiru:

Karel Spal: Ruch pod Tatrami, Dingir 13 (3), 2010, str. 100–101.

Související příspěvky:

Dramatické změny nejen v ukrajinském pravoslaví.

Dva návrhy registrace náboženských společností za rok 2020.

Víra na Ukrajině mezi Moskvou a Kyjevem… a Cařihradem.

Politická iniciativa QAnon jako implicitní náboženství?

QAnon po Trumpovi.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Marek Bárta
Marek Bárta
9. 3. 2023 9:39

Faktická chyba: pod jménem Lohelius nevystupoval Oliver Oravec, ale Emanuel Koráb, který se podílel na volbě Lina II. Posloupnost jeho biskupského svěcení je obtížně vysledovatelná. Biskup Oliver Oravec patrně stoupencem Lina II. nebyl.

Já22
Já22
6. 2. 2021 10:37

Vím jistě, že tzv. Dohnalité měli veliké problémy s ukrajinskou státní správou, protože se otevřeně postavili za anexi Krymu. Proruská orientace BKP je jasná. Podle mých informací, které ale nemám potvrzené, žije momentálně Antonín Dohnal někde na Donbase.

Anna
Anna
Reply to  Já22
24. 5. 2021 14:06

A odkud víte, že měli problémy se státní správou?

Zdeněk Vojtíšek
Admin
5. 2. 2021 12:02

Díky za pěkný článek. Jen malá ilustrace jeho poslední věty: Jeden ze čtenářů Náboženského infoservisu mě 31. ledna laskavě upozornil na to, že na demonstraci “Jsme lidi, nás nevypnete!”, která se konala týž den, promluvil i biskup Byzantského katolického patriarchátu Timotej. Nahrávka všech proslovů na této demonstraci je zde: (první video shora). Biskup Timotej hovoří zhruba od 9:30. Jeho proslov je názornou ilustrací toho, co je napsáno v článku.