Nový zákon má zabránit účelovým sňatkům hinduistek s muslimy

V Infoservisu dlouhodobě sledujeme vývoj protimuslimské politiky indické vládnoucí strany Bháratíja džantá (zkr. BJP). Indická lidová strana, jak zní její český název, politicky reaguje na odvěké problémy v soužití mezi hinduisty a muslimy na Indickém poloostrově a stálou přítomnost obav z možné islamizace Indie, na níž stojí rétorika hinduistických nacionalistů (hindutvy). Naposledy jsme psali o nepokojích, které vyvolal zákon omezující přiznávání indického občanství přistěhovalcům muslimského vyznání (zde). Nyní BJP přistupuje ke krokům, které mají sloužit jako prevence toho, pro co se již vžilo označení „džihád láskou“ (psali jsme také zde). Hindutva obviňuje muslimskou menšinu, že se snaží navyšovat svou populaci v Indii mimo jiné také prostřednictvím nucených sňatků hinduistek s muslimy a jejich následné konverze k islámu.

Nejlidnatější indický stát Uttarpradéš přijal jako první z indických států vloni v listopadu zákon, který vešel ve známost jako nařízení o zákazu nezákonné náboženské konverze. Párům z rozdílných náboženských skupin tento zákon ukládá povinnost ohlásit svůj úmysl uzavřít sňatek úřadům dva měsíce před svatbou a absolvovat pohovor s okresním soudcem. Na jeho základě soudce rozhodne, zda je sňatek skutečně uzavírán dobrovolně, nebo zda existuje podezření na nucený sňatek za účelem konverze. Tuto povinnost mají sice dle zákona všechny nábožensky smíšené páry, v praxi však dopadá pouze na muslimské muže. Od přijetí zákona je podle serveru Religion News Service na jeho základě v Uttarpradéši stíháno už na 30 muslimských mužů.

Podobný zákon již v návaznosti na Uttarpradéš chystají minimálně další čtyři indické státy, v nichž vládne Indická lidová strana, další o jeho zavedení uvažují. V prosinci přijal návrh zákona o svobodě manželství také stát Madhjapradéš. Za jeho porušení hrozí až desetileté vězení. Indická lidová strana stojí v čele celkem 16 z 28 indických spolkových států a zároveň má parlamentní většinu. Existuje proto možnost, že by v budoucnu mohl podobný zákon platit na celostátní úrovni, zatím se však o jeho přípravě nehovoří.

 

Náhledový obrázek: Swadhin Das, Pixabay. 

 

Psali jsme v Dingiru:

Stanislava Vavroušková, Bojovný hinduismusDingir 6 (4), 2003, s. 128–129: zde.

téma Náboženství a politikaDingir 6 (4), 2003: zde.

téma Náboženství a národní identitaDingir 16 (4), 2013: zde.

 

Související příspěvky:

Indický premiér včera položil základní kámen Rámova chrámu.

Šrámy na indické duši.

Pandemie posílila protiislámské nálady v Indii.

Další zvýšení napětí mezi náboženskými skupinami v Indii.

Indický nejvyšší soud rozhodl spor hinduistů a muslimů v Ajódhji.

Indie: Obnova „slavné hinduistické minulosti“ se dotýká i místních jmen.

Masívne protesty za výstavbu hinduistického chrámu na mieste zdemolovanej mešity.

Zápas mezi indickými nacionalisty a muslimy eskaluje.

Hindutva vidí džihád všude.

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments