Červená středa 2020

Poslední středa před začátkem adventu patří připomínce těch, kdo byli či jsou pronásledováni z náboženských důvodů. Dnes se proto instituce i jednotlivci v Česku potřetí připojují k mezinárodní akci nazvané Červená středa. Jedná se o židovsko-křesťanskou ekumenickou aktivitu, kterou u nás za finanční podpory Ministerstva kultury ČR organizačně zaštiťuje Česká biskupská konference ve spolupráci s Ekumenickou radou církví v ČR a Federací židovských obcí v ČR. Zapojit se do ní však mohou také zástupci dalších náboženství, nekonfesní organizace, uskupení i jednotlivci.

Znakem připojení k této iniciativě je rozsvícení červeného světla, které symbolizuje krev těch, kdo trpí pro své náboženství. Spolu s tím je možné pořádat speciální bohoslužby, happeningy, přednášky a další akce, které připomínají problematiku lidských práv a svobod, zejména práva na volbu náboženského vyznání. Aktivity je pak možné oznamovat na sociálních sítích s použitím společného klíčového slova #RedWednesday, využít lze také speciální masky profilových fotografií na Facebooku. Soupis chystaných akcí, míst a organizací, které se k české Červené středě připojují, je k dispozici na webových stránkách Církev.cz, kde je také jejich interaktivní mapa.

Hlavní inzerovanou akcí je mezinárodní konference o pronásledování pro víru ve světě, kterou bude možné sledovat online od 13 hodin na facebookovém profilu Červené středy. Tamtéž na ni v 18 hodin naváže společná židovsko-křesťanská modlitba. V 18:30 by za dodržení současných protipandemických opatření měl od pražského Karolina vyrazit průvod s červenými svíčkami. Podle oznámené trasy by měl za účasti veřejnosti doputovat ke Staronové synagoze, kde bude akce ukončena.

Podobné aktivity proběhnou v mnoha dalších městech Česka, k řadě z nich bude možné se připojit online. Na některých místech se budou konat bohoslužby pod širým nebem či v kostelech a modlitebnách, ale pouze za dodržení všech aktuálně platných nařízení, další místa oznámila záměr nasvítit významné budovy červeným světlem. Interaktivní mapa oznamuje přibližně sedmdesát míst, kde budou aktivity k Červené středě probíhat.

Také redakce Dingiru a Náboženského infoservisu se k Červené středě symbolicky připojuje uveřejněním tohoto článku a červeným zabarvením našeho webu.

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 3/2003: Mezináboženské vztahy (text čísla zde).

Téma Dingiru 4/2003: Náboženství a politika (text čísla zde).

Související příspěvky:

Jom ha-šoa: Všichni jsme lidi a další připomínky holokaustu.

Neznámi vandali posprejovali brnenskú mešitu.

Stoupenci Guru Járy zvítězili u akademiků.

Závěr, nebo nová kapitola kauz Guru Járy?

Od kolébky do hrobu: pronásledování ahmadijských muslimů v Pákistánu.

Pronásledování svědků Jehovových: bod obratu?

Noviny „Epoch Times“ se starají i o čínské křesťany.

Vysoké počty pronásledovaných stoupenců Gülenova hnutí Hizmet v Turecku.

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments