Náboženství na cestách: veřejný park se stúpou v Liberci

V liberecké čtvrti Janův Důl obklopuje vilu u potoka veřejný park Rabten Šidelingka. Ve vile sídlí Centrum pro tibet­ská buddhistická studia Rabten Čhödarling. Podle prezentace centra (zde a zde) byl park po rekonstrukci otevřen roku 2013. Rekonstrukci podpořila Evropská unie a spolupracoval na ní liberecký Magistrát. Tvrzení v prezentaci, že park „je místem výskytu mnoha živočišných a rostlinných druhů“ lze na první pohled (a poslech ptáků) věřit.

Uprostřed parku začalo roku 2009 centrum Rabten Čhödarling stavět Ví­těznou stúpu a dokončilo ji na podzim roku 2014. V nepřístup­né stavbě stúpy je kromě textů a dalších votivních předmětů také kolekce ostatků významných učitelů, údajně též samotného Buddhy Šákjamuního a Gešeho Rabtena rinpočcheho (1921–1986). Geše Rabten začal roku 1969 na požádání XIV. dalajlamy učit západní žáky a z jeho působení vznikla síť klášterů a center, k níž patří také centrum sídlící ve vile.

Návštěva parku u Janovodolského potoka se může stát estetickým i náboženským zážitkem. Navzdory tomu je v prázdninový všední den bez návštěvníků. Tato část Liberce totiž patrně nebývá cílem náhodných procházek a kvůli plotu, který park obklopuje a chrání, není navíc hned patrné, že místo je veřejně přístupné (přes den a kromě zimních měsíců).

Všechny fotografie: autor. Fotografie v textu je možné zvětšit.

Související články:

Náboženství na cestách plus soutěž.

Náboženství na cestách: na kole s patronem poutníků.

Náboženství na cestách: pardubický dům U Jonáše.

Náboženství na cestách: chrám Panny Marie v Panenském Týnci.

Náboženství na cestách: Stráž nad Nežárkou jako kolébka českého okultismu.

Náboženství na cestách: Radegast.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments