Socha Šrí Činmoje v Praze odstraněna
Socha Harmonie na pražském Malostranském nábřeží. Foto: ŠJů, Wikimedia Commons. 

Meda Mládková (1919–2022), sběratelka výtvarných uměleckých děl a zakladatelka Musea Kampa v samém centru Prahy, se stala jednou z tisíců veřejně známých osobností, které podpořily indického náboženského vůdce Šrí Činmoje (Sri Chinmoye, 1931–2007). O jedné z celebrit, bývalém slovenském prezidentovi Michalu Kováčovi, je zmínka například zde. Paní Mládková přijala sochu s názvem „Harmonie“ do svého Musea Kampa a dovolila ji umístit v blízkosti muzea na pozemku státního podniku Povodí Vltavy.

Socha nese podobu Šrí Činmoje a byla odhalena 23. října 2009. Jak informuje internetová prezentace českých následovníků Šrí Činmoje, „slavnostního odhalení se zúčastnily významné osobnosti jako olympionička Dana Zátopková, paní senátorka Alena Gajdušková, několik ambasadorů a další.“ Meda Mládková přijala téhož roku „zvláštní ocenění osobnostem obohacujícím životy ostatních“ s názvem Cena nositele Pochodně (Torch-Bearer Award). Jak je dále uvedeno v prezentaci, stalo se to při příležitosti Světového běhu harmonie. Cena jí byla udělena jako zakladatelce Musea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových, „která přijala do svého muzea sochu Harmonie“.

Při odhalení byl i tvůrce sochy, fyzik, sochař a jeden ze Šrí Činmojových žáků Kaivalya Torpy. V prezentaci z roku 2012 je představen jako autor dalších sedmi soch Šrí Činmoje v životní velikosti, umístěných na ostrově Bali, v Portoriku, v Nepálu, v norském hlavním městě Oslu, ve finském přístavu Vaasa, v mexickém městě Mazatlán a v severoamerickém Seattlu. Nejznámější byla ale pravděpodobně ta pražská: při povodních roku 2013 se dostala do médií snad na celém světě.

Foto: Michal Růžička, MAFRA.

Kritika sochy (hlavně z uměleckého hlediska) zaznívala občas i dříve, ale – jak napsal bývalý představitel Šrí Činmojova náboženského hnutí na Slovensku Dušan Štraus – teprve v létě roku 2020 vznikla váženější mediální kampaň proti soše. Byla zaměřena na nedůvěryhodnost postavy Šrí Činmoje především kvůli dobře podloženým obviněním z nevhodného sexuálního chování. Ovšem – jak sdělila politička Kateřina Klasnová v osobním rozhovoru – vážněji se o jejím odstranění začalo hovořit ve správní radě Werichovy vily (která k Museu Kampa patří) až ve druhé polovině roku 2023. V samém závěru loňského roku pak byla z podnětu správní rady odstraněna.

Náhledová fotografie: Bobo Boom, Wikimedia Commons.

Psali jsme v Dingiru: 

Martin Kořínek, Guru přijde nakonec, Dingir 6 (3), 2003, str. 12–13. 

Jakub Neumann, Mistr, či podvodník? Sri Chinmoy spojuje moudrost Východu s dynamikou ZápaduDingir 4 (4), 2001, str. 34–35.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments