Pokračování v jedné z kauz seriálu „Zrazená víra“: vůdce Jung opět odsouzen za sexuální násilí

Koncem září nyní již minulého roku jsme upozornili na osmidílnou dokumentární sérii Netflixu, jejíž název je do češtiny přeložen jako „Zrazená víra: Když nic není svaté“. Ta popisuje dění ve čtyřech jihokorejských nových náboženských hnutích, která u nás byla do té doby prakticky neznámá. Hned první z příběhů popisuje dlouhodobé sexuální zneužívání mladých žen a dívek, jehož se dle nashromážděných svědectví dopouští dnes již osmdesátiletý zakladatel a vůdce společenství Providence (známé též jako Jesus Morning Star), které je misijně velmi úspěšné mezi středoškoláky a vysokoškoláky v mnoha dalších zemích podél Tichého oceánu (kromě Jižní Koreje také na Tchaj-wanu, v Japonsku, v Hong Kongu či Austrálii). Podrobnosti o okolnostech případu jsou v textu zde).

Krátce před Vánoci, v pátek 22. prosince 2023, byl Myung-seok Jung v Soulu odsouzen k třiadvaceti letům vězení. Usvědčen byl ze sexuálního násilí vůči třem z jeho stoupenkyň, jehož se měl dopouštět v letech 2018 až 2021 po propuštění z výkonu předchozího desetiletého trestu. I dříve byl odsouzen za sexuální násilí na svých stoupencích. V prohlášení soudu se uvádí, že Jungovy zločiny zahrnují „kvazi-znásilnění“ a „kvaziimitativní znásilnění“, což podle soudních úředníků znamenalo nedovolený pohlavní styk s osobou, která byla v bezvědomí nebo nebyla schopna klást odpor. Další podrobnosti soud podle zprávy Religion News Service odmítl poskytnout.

Rozsudek vyvolal pochopitelně také protireakci Jungových příznivců. Před budovou soudu se jich shromáždily desítky, křičely hesla a zvedaly transparenty, které říkají, že je Jung nevinný.

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 3/2002: Korejští misionáři ve světě a u nás (obsah a vybrané články jsou dostupné zde).

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments