Skončil další ročník propagačního běhu pro Šrí Činmoje

V minulých týdnech se v některých zemích světa konal Mírový běh (Peace Run). Pořádali ho stoupenci indického náboženského učitele Šrí Činmoje (1931–2007), kteří v Česku pro tento účel založili zapsaný spolek Peace Run International. Podle prezentace a tiskové zprávy se od svého vzniku roku 1987 se Mírový běh konal už ve 157 zemích světa. Také letos si údajně předalo „pochodeň z ruky do ruky přes milion lidí“.

Šrí Činmoj s pochodní Mírového běhu.

Čeští stoupenci Šrí Činmoje v čele s Kritarthou Bradou (*1972) se opět projevili jako velice schopní organizátoři a naplánovali na území Česka mimořádně dlouhou trasu (více než 800 km). Trasa propojila české účastníky s maďarskými, slovenskými, polskými, rakouskými a německým. Zatímco například v Německu se podle prezentace konala jen jedna akce, v Česku jsou zprávy o 13 událostech, které přilákaly většinou celkem hojnou pozornost. U nás se běželo od 7. června, kdy běh vstoupil na naše území u Jablunkova z Polska, do 20. června, kdy skončil na hranicích s Německem. Mírový běh se v Česku kontinuálně koná od roku 2014.

Mír začíná u mě.

Obsahuje také program pro školy a další zařízení pro děti a jeho výstupem je pak fotoreportáž. Pořadatelé povzbuzují a vybízejí školy k dalším aktivitám: „Návštěva Mírového běhu může být jen začátkem tradice mírových aktivit ve vaší škole. Uspořádejte ,Den míru a harmonieʻ ve škole každý rok. Pomůžete tak šířit myšlenku ,Mír začíná u měʻ.“ Letos převzal nad Mírovým během v Česku záštitu ministr školství Mikuláš Bek. Také obce a města se mohou zapojit: „Při průběhu štafety můžete vaše město či obec vyhlásit Mírovým květem, případně můžeme společně s občany a dětmi zasadit Strom míru.“

Je příznačné, že aktivita není prezentována ve spojení s novým náboženským hnutím, které Šrí Činmoj založil. Naopak: v české prezentaci je uvedeno, že „Peace Run nepropaguje ani nepodporuje žádné konkrétní náboženství nebo politický názor.“ Také sám Šrí Činmoj je kuriózně představen jako „atlet, filozof a umělec“. Příznačné je to proto, že mezi desítkami známějších indických náboženských učitelů na Západě proslul Šrí Činmoj právě zdaleka nejpromyšlenější propagací, na níž se jeho žáci velmi obětavě podílejí. Například čeští stoupenci mu dokázali sehnat desítky tisíc účastníků na koncertech jeho hudby a připravit kontakt s desítkami politiků a veřejně známých osobností. K financování těchto aktivit jistě přispívá i řetězec obchodů Madal Bal; i ten je z vnějšího pohledu ekonomicky úspěšný. Masivní propagace tak udržuje ve veřejnosti povědomí o náboženském vůdci, který zemřel již před více než 15 lety a který u svých stoupenců nezanechal vždy jen pozitivní stopu.

Všechny fotografie: prezentace Peace Run.

Psali jsme v Dingiru: 

Jakub Neumann: Mistr, či podvodník? Sri Chinmoy spojuje moudrost Východu s dynamikou Západu, Dingir 4 (4), 2001, str. 34–35.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments