Akční Bible 1: Starý zákon – stvoření světa

Sergio Cariello, Akční Bible, Extra Publishing 2023. 

Aby se člověk vyhnul dlouhodobému stresu z předvánočního shánění dárků, chce to železnou disciplínu a dobrý plán. Mám obojí: zakazuji si na to byť jen pomyslet, dokud nenapadne první sníh. Tím je problém vložen do rukou osudu a já jsem v klidu! Za sušších let pak začínám panikařit kolem dvacátého, ale s uklidňujícím vědomím, že ta hrůza alespoň nepotrvá dlouho…

Letos jsem toho byl každopádně ušetřen – nasněžilo brzy. A tak nemusím zběsile schraňovat cokoli mi přijde pod ruku, mohu se u knih občas i zastavit a zalistovat. Například Akční Biblí. Kolem té tedy skutečně jen tak neprojdete.

Když ji uchopíte a díváte se na titulní obrázek tvrdé vazby, kde se Samson v oblaku zvířeného prachu právě chystá dobře voleným chvatem zarmoutit ochránce zvěře, říkáte si: no dobře, komiksů asi není nikdy dost… Ale Bible? Vždyť to snad má být nejprodávanější kniha historie, ne? Jak moc marketingu zrovna ta potřebuje? A ten název – Akční Bible… Počkat, jak moc vlastně akční?

Bude David popíjet kozí mléko protřepané a nemíchané a ohánět se prakem značky Walther PPK? Je zobrazení Sodomy a Gomory ještě vůbec vhodné pro nezletilé? Budou se citlivější povahy po přečtení příběhu s praotcem Noe po jistou dobu raději vyhýbat koupání?

Vhodným lakmusovým papírkem míry akčnosti se stala Eva – podíval jsem se, jak je zobrazena ještě v oné idylické fázi vývoje lidstva, kdy byl pro ženy výběr oblečení stejně nezajímavou činností jako pro muže. A hle: ve stínu a z dálky… Zalistoval jsem ke Kainovi, abych zhodnotil, kolik krve se na mne ze stránek vyvalí: ani kapička… Tolik tedy k míře skandálnosti, každý ať si sám určí, je-li trochu zklamán, nebo zda pocítil spíše úlevu.

I na těch prvních stránkách mne nicméně cosi zaujalo, a tak jsem knihu nakonec dočetl. Sám pro sebe jsem pak konstatoval, že to slovo „akční“ v názvu je asi tak jediná věc, ke které mám výhrady, protože já si pod ním zkrátka představuji něco jiného.

Na druhou stranu chápu, že třeba takový název „Zatraceně dobře promyšlený a skvěle nakreslený komiks příběhů z Bible, nad kterými si někdo asi hrozně dlouho lámal hlavu, aby z nich vybral to podstatné a také to přiměřeně vysvětlil…“ by byl sice výstižnější, ale splněný sen pracovníků prodejního oddělení to zrovna není.

Americký vydavatel David C. Cook to asi měl v tohle ohledu dobře rozmyšlené. Přišel s komiksovou Biblí už roku 1978. Na konci první dekády nového tisíciletí byla upravena, dalším rozšířením pak prošla v roce 2020. U nás ji letos vydal Extra Publishing v klasickém komiksovém formátu a na křídovém papíře s rozsahem 256 stran.

Ilustrátorem je Sergio Cariello a v tomto ohledu se tedy název díla přece jen nakonec ospravedlňuje. Umělec pracoval pro DC Comics i Marvel a kresba je jednoduše parádní, zajímavá i přehledná. Slouží k vykreslení příběhu, ne sama sobě, a rozhodně zaujme.

Leč zpět k onomu podstromečkovému dilematu: pořídit? A když, tak komu?

Upřímně, viděl bych to asi takhle. Máte ve svém okolí mladistvého, kterého byste strašně rádi přiměli k četbě Bible, ale zatím to bylo marné? Tak to bude asi marné i nadále. Nejsou to Avengers, i když ty obrázky tak vypadají. Není to něco, k čemu si automaticky vezmete popcorn a řeknete: „Tak, a bavte mě!“

Ale… máte ve svém okolí mladistvého, nebo ostatně kohokoli jiného, kdo si Bibli chtěl přečíst, ale bylo to vždycky moc dlouhé, nudné, komplikované, psané divným jazykem, nepochopitelné bez znalosti souvislostí…? Ano?  Pak ten člověk potřebuje Akční Bibli, nejen tuhle, ale i ty dva díly, co budou následovat.  

Jste studentem gymnázia a píšete z toho písemku, nebo z nějakého jiného důvodu toužíte osvěžit si znalosti, které stojí v základech našeho civilizačního okruhu? Ano, jděte do toho. Tohle je komprimovaná verze, moderní a lehce stravitelná, a přece stále plně funkční.

Učíte v nedělní škole? Počkejte, chcete říct, že učíte v nedělní škole, a ještě ji nemáte?!

Pojďme to celé uzavřít malou prognózou. Když už si tuhle knihu někdo pořídí a do knihovny ji vloží, je myslím velká pravděpodobnost, že ji z ní občas i vyndá.

A to opravdu není malý úspěch. On je bohužel rozdíl, jestli je kniha nejprodávanější v historii, nebo nejčtenější dnes.

Akční Bible vznikla nejspíš proto, aby se naplnil ten druhý cíl. Dělá to promyšleně, zručně a s řemeslnou i uměleckou laťkou dosti vysoko, aby našla své čtenáře. Budu jí k tomu držet palce, i když zrovna za oknem nebude padat sníh.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Lukáš Král
Lukáš Král
11. 12. 2023 11:08

Já bych rád učil tu nedělní školu, ale nemám nedělní školu…