Pew: Mnoho Američanů uvádí, že nějakým způsobem komunikují s mrtvými příbuznými

Výzkumy americké religiozity se v posledních letech zaměřují především zřetelný pokles příslušnosti k tradičním církvím, návštěvnosti bohoslužeb či samotné víry v Boha. Renomovaná sociologická agentura Pew Research Center (PRC) se však zaměřila na méně obvyklou oblast a svých respondentů se dotazovala, zda mají zkušenost komunikace se zemřelým příbuzným.

Průzkum se uskutečnil na přelomu března a dubna letošního roku PRC pracoval s odpověďmi 5 079 dospělých Američanů ze stálého vzorku respondentů, s nimiž agentura dlouhodobě pracuje (American Trends Panel).

Z nedávno publikovaných výsledků vyplynulo, že více než polovina (53 %) dospělých Američanů tvrdí, že je někdy navštívil mrtvý člen rodiny – ve snu (46 %) nebo i v jiné formě (31 %). Ve výzkumu 34 % respondentů uvedlo, že posledních 12 měsících „pocítilo přítomnost” mrtvého příbuzného, 28 % vyprávělo zemřelému příbuznému o svém životě, přibližně šestina Američanů se setkala s tím, že s nimi mrtvý člen rodiny komunikoval. Celkem 44 % dospělých Američanů uvádí, že v uplynulém roce mělo alespoň jednu z těchto tří zkušeností – častěji ženy (53 %) než muži (35 %).

Co se religiozity týče, umírněně věřící mají tyto zkušenosti častěji než ti, kteří patří do skupiny velmi věřících, nebo naopak mezi ty, kteří náboženskou víru nepraktikují. Přítomnost zemřelého za posledních dvanáct měsíců v nějaké podobě zakusilo 58 % katolíků, 56 % příslušníků historicky černošské protestantské tradice, 52 % příslušníků tradičních protestantských denominací a 35 % evangelikálů, ale i každý pátý agnostik a šestina těch, kteří se považují za ateisty.

Průzkum se sice ptal na to, zda se lidé setkali s mrtvými příbuznými, ale neptal se na vysvětlení. Nevíme, zda lidé tyto zážitky považují za záhadné nebo nadpřirozené, nebo zda mají podle nich přirozené či vědecky vysvětlitelné příčiny.

Podle zprávy PRC dostupné zde.

Náhledový obrázek: AI.

Psali jsme v Dingiru:

téma Náboženství ve Spojených státechDingir 9 (2), 2006, text zde.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments