„Jako žába ve vařící vodě“: komunita hnutí Dvanáct kmenů opouští Francii

Hnutí Dvanáct kmenů, které bylo v Náboženském infoservisu již víckrát představeno, mělo ve Francii jedinou komunitu, a to v zámečku z poloviny 18. století ve vesnici Sus na jihu regionu Nová Akvitánie, blízko španělských hranic. V těchto týdnech se komunita kmene Rúben definitivně rozchází a jejích asi 120 členů (podle údajů z minulých let) si našlo či ještě najde útočiště v některé jiné zemi, někteří možná i v Česku.

Komunita vznikla ve Francii před 40 lety (roku 1983) a přijala jméno po údajně první francouzské konvertitce: Tabitino sídlo (Tabitha’s Place). Ačkoli první konflikty s odpůrci nastaly již v 80. letech, postavení komunity se výrazně zkomplikovalo až ve druhé polovině 90. let. Stejně jako jiná nová náboženská hnutí ve Francii bylo i hnutí Dvanáct kmenů zasaženo panikou, kterou ve francouzské společnosti vyvolaly hromadné vraždy, sebevraždy a případy žhářství, jichž se v letech 1994, 1995 a 1997 dopouštěli frankofonní členové Řádu Slunečního chrámu. Postavení komunity ještě zhoršil případ manželů Michela a Dagmar Ginhouxových roku 1997. Jejich čtvrté dítě přišlo na svět při domácím porodu (jak je v těchto komunitách obvyklé) se srdeční vadou, kterou ovšem rodiče včas nerozpoznali. Syn Ginhouxových Raphael tak ve věku 10 měsíců zemřel. Roku 2001 byl nad manželi Ginhouxovými vynesen rozsudek za neposkytnutí pomoci a byli odsouzeni ke dvanácti letům vězení. O atmosféře, v níž nová náboženství tehdy ve Francii působila, vypovídá přání, které soudce údajně pronesl v závěrečné řeči: aby se trest rodičů stal „varováním pro všechny rodiče dětí v sektách“.[1]

Od roku 1998 navštěvovali Tabitino sídlo často sociální pracovníci. Problémem byla hlavně skutečnost, že děti členů komunity nechodily do školy, ale měly – stejně jako jinde na světě – společné vyučování v komunitě. Jejich rodiče byli několikrát vyšetřováni, a někteří dokonce odsouzeni za neplnění rodičovských povinností. Zhoršení přinesl také zákon z roku 2007, který omezil domácí školu na děti pouze jedné rodiny. Administrativní potíže donutily roku 2021 rodiče a jejich děti opustit Francii. A od loňského roku je v důsledku snahy francouzských úřadů o integraci všech dětí do francouzské společnosti možnost domácího školství pro děti v komunitě Dvanáct kmenů fakticky vyloučena.

Ale odehrály se i další konflikty: například v březnu 2008 prožil Tabitino sídlo nájezd policie, která jednala v důsledku přání bývalých členů získat zpět finanční prostředky, které do komunity vložili. Roku 2015 byly na základě vyšetřování fyzického násilí na dětech odebrány z komunity čtyři děti ve věku mezi 18 měsíci a 13 lety a umístěny do náhradní péče. Důvodem byly fyzické tresty (výchovná bití), které jsou v hnutí Dvanáct kmenů z náboženských důvodů běžné. Také pobočka komunity v Toulouse, která vznikla roku 2016, prožila roku 2019 policejní nájezd. Ale prohlášení francouzské komunity zmiňuje i subtilnější nesnáz, na kterou naráželi pracovníci restaurace „Yellow Deli“ (pod tímto názvem provozuje hnutí Dvanáct kmenů restaurace v několika státech na světě): francouzskému pracovnímu právu odporuje jednak délka pracovních směn v restauraci, která je otevřena nepřetržitě, jednak skutečnost, že pracovníci nedostávají za svou práci plat, protože veškerý výdělek jde do společné pokladny, z níž se hradí výdaje pro všechny členy komunity.

Sečteno a podtrženo: v březnu letošního roku se konalo v Tabitině sídle setkání zástupců všech dvanácti kmenů na světě. Výsledek sděluje výše zmíněné prohlášení těmito slovy: „Naši bratři nám připomněli naši vizi a pomohli nám si uvědomit, že jsme se stali ,žábou, která se pomalu vaří‘, a že musíme rychle opustit Francii, abychom si zachovali zbožný způsob života, který Bůh chce obnovit na této planetě jako světlo národům.“[2]

Literatura:

PALMER, Susan, The New Heretics of France: Minority Religions, la Republique, and the Government-Sponsored „War on Sects“,  Oxford University Press 2011, chapter 4: Tabitha’s Place: The Role of Children and the Rights of Parents, p. 111–127.

„History of the French Community of the Twelve Tribes (France)“, Cult News 101 [online], 23. 7. 2023, URL: https://www.cultnews101.com/search/label/Twelve%20Tribes, download 2. 9. 2023.

VOJTÍŠEK, Zdeněk, Nová náboženská hnutí a násilí, Karolinum 2013, s. 91–96, 102–103.

Why we are leaving France, prohlášení komunity Dvanáct kmenů ve Francii, nedatováno. Krátká verze prohlášení je dostupná zde.

WRIGHT, Stuart A. – PALMER, Susan J., Storming Zion. Government Raids on Religious Communities, New York: Oxford University Press 2016, chapetr 3: The Twelve Tribes, p. 47–72.

Poznámky:

[1] Susan Palmerová in WRIGHT – PALMER cituje na s. 67 členku hnutí Dvanáct kmenů, která tato slova zaznamenala v soudní síni.

[2] Why we are leaving France, The Twelve Tribes Community in France, nedatováno, p. 1.

Náhledová fotografie Tabitina sídla: Nicolas Sabathier, La République des Pyrénées.

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 21 (2), 2018: Náboženské komunity: obsah a vybrané texty zde.

Zdeněk Vojtíšek, Pod tlakem úřadůDingir 19 (3), 2016.

Zdeněk Vojtíšek, Dvanáct kmenů: ani po roce nic rozhodnutoDingir 17 (3), 2014.

Ondřej Vojtíšek, Dvanáct kmenů ve zpravodajstvíDingir 20 (2), 2017.

Anna Pokorná, Teologie hnutí Dvanáct kmenů, Dingir 21 (2), 2018, upoutávka zde.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Jakub Jahl
Jakub Jahl
5. 9. 2023 12:27

Děkuji moc za tentokrát článek. O Dvanácti kmenech je opravdu nutné informovat.