Dvě komunity hnutí Dvanáct kmenů vyšetřovány v Austrálii

Je docela přirozené, že výsada žít v komunitě je vykoupena náročnými životními podmínkami. A je právě tak přirozené, že bývalí členové komunit, kteří v náročných podmínkách mnoho obětovali ze svého soukromí a dalších statků, se po odchodu nacházejí v negativních emocích. Když tyto emoce vykrystalizují do nepřátelství, stanou se z některých bývalých členů tzv. apostaté – tento termín je v religionistické literatuře používán pro ty, kteří se vůči svému bývalému hnutí chovají nepřátelsky a chtějí ho poškodit, nebo dokonce zcela zničit.

Život v komunitách hnutí Dvanáct kmenů je bezpochyby někdy idylický, někdy velmi náročný, a některé jeho aspekty mohou být dokonce až na hranicích práva, nebo snad až za nimi. A bývají to právě apostaté, kdo na takové problematické prvky upozorňují. Nejznámější takový případ z poslední doby se stal roku 2013 v Německu a skončil tvrdou razií, po níž byly německým příslušníkům hnutí Dvanáct kmenů úředně odebrány děti.

Při sledování posledních událostí v Austrálii není možné si nevzpomenout právě na Německo. Bývalá australská členka Rosemary Cruzadová sdělila, že v komunitě potratila dítě v 38. týdnu těhotenství a že ostatky dítěte byly pohřbeny někde na pozemcích komunity. Neohlášení potratu je přitom v Austrálii nezákonné. Rosemary řekla novináři, že ztráta dítěte byla v komunitě interpretována jako Boží vůle, neboť Bůh ji chtěl potrestat za její hříchy.

Na základě sdělení Rosemary Cruzadové začala policie vyšetřování a na začátku března byli v komunitách v Pictonu (asi 100 km jihozápadně od Sidney) a u městečka Bigga (asi 300 km západně od Sidney) k vidění policisté, kteří pročesávali pozemky a kopali na nich. Podle zpráv (například zde), založených na úředních prohlášeních, hledá policie pět nebo šest pozůstatků potracených dětí v Bizze a další dva v Pictonu. Podle dalších zpráv (zde) policie nic nenašla a nikdo nebyl zatčen.

„Bratři v Austrálii zatím nepředložili policii žádné prohlášení,“ napsal bratr Álon z české komunity hnutí Dvanáct kmenů v odpovědi na otázku autora tohoto článku. „Nebyli předvoláni ani vyslýcháni. Všechny informace jsou vytvářeny v médiích. Vláda musí prokázat obvinění z médií. Na tom policie momentálně pracuje.“ Prezentace australských komunit je zde.

Náhledové foto: webová prezentace české komunity hnutí Dvanáct kmenů na farmě Uchované semínko v Mšeckých Žehrovicích.

 

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 2/2018: Náboženské komunity (obsah a vybrané texty zde)

Teologie hnutí Dvanáct kmenů (zde)

Dvanáct kmenů ve zpravodajství (zde

Pod tlakem úřadů (zde)

Dvanáct kmenů: ani po roce nic rozhodnuto (zde)

 

Související příspěvky:

Tiché doteky – a doteky filmové manipulace

Evropský soud odmítl stížnost rodičů ze společenství Dvanáct kmenů

Komunita Dvanáct kmenů uspořádala dožínkovou slavnost

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments