Kruh moudrosti

Alberto Villoldo: Kruh moudrosti: Mytická šamanská cesta s ohňovými obřady. Praha: Maitrea, 2023, 197 s.

Nakladatelství Maitrea letos vydalo novou knihu Alberta Villolda Kruh moudrosti: Mytická šamanská cesta s ohňovými obřady. Knihkupectví provozované duchovním centrem Maitrea tak navázalo na předchozí česky vydané Villoldovy tituly jako Odvážné snění (2020), Přechodové rituály (2020), Čtyři vhledy (2019) nebo Šaman, mudrc, léčitel (2018). Česky vyšly také vykládací karty Mystické šamanské orákulum (2019), které Villoldo vytvořil spolu se svou ženou, chilskou šamankou Marcelou Lobosovou a kanadskou výtvarnicí Collette Baron-Reidovou (*1958).

Alberto Villoldo. Zdroj: zde.

Alberto Villoldo (*1949) je původem kubánský, v USA žijící duchovní spisovatel, psycholog a antropolog, zaměřující se na jihoamerickou domorodou spiritualitu. Ačkoli je Villoldo vystudovaný psycholog a antropolog, jeho knihy se nesnaží být vědecky objektivní. Naopak, Villoldo v nich předkládá své náboženské názory a vystupuje v podstatě jako duchovní učitel. Villoldova popularita, zejména mezi příznivci neošamanismu a současné alternativní spirituality na Západě v posledních letech narůstá.

Podobně jako Villoldovy předchozí publikace, i Kruh moudrosti je jakousi směsí. Dominantním prvkem jsou představy z jihoamerických domorodých náboženství, zejména z And, ale i z Amazonie. Silně jsou zastoupeny i představy vycházející ze západní alternativní spirituality („New Age“), včetně různých lifestylových a dietetických představ. (Autor například doporučuje užívání olivového oleje, přerušovaný půst apod.) Nezanedbatelnou část knihy tvoří autorovy vlastní názory, vhledy a svérázné interpretace pojmů a idejí převzatých z různých kultur a náboženství světa. Knihou se prolíná i linie východní spirituality, zejména tibetského buddhismu. Jednotlivé kapitoly knihy jsou uvedeny krátkými příběhy z cesty autora a jeho ženy do Himálaje za tibetskými buddhisty.

Zdroj: zde.

Kruh moudrosti je koncepčně rozčleněn do čtyř hlavních částí podle čtyř hlavních zvířat jihoamerického šamanismu (tak, jak jej chápe autor). Těmito archetypálními zvířaty jsou had, jaguár, kolibřík a orel. Nutno podotknout, že velmi často se v jihoamerickém prostředí můžeme setkat s kondorem na místě orla a had bývá často specifikován jako anakonda.

Had představuje jižní stranu, minulost, setkání s linií předků a její uzdravování. Je také symbolem sexuální energie, v Indii známé jako kundaliní (hadí síla). Jaguár naleží západu a je spojen s tématy strachu ze smrti, smrtelnosti a nesmrtelnosti. Jaguár nás má přivést k setkání s naším stínem a k práci se Zemí a s našimi kořeny. Kolibřík patří k severní straně a učí vzájemné provázanosti všech bytostí a konání v souladu s touto provázaností, kterou autor označuje inckým pojmem ayni. Orel přichází z východu a přináší schopnost vidět věci ze širší, nadosobní perspektivy. Orel nás také učí překonat předurčení („fate“) a vytvářet si vědomě svůj vlastní osud („destiny“).

Ke každému ze zvířat se vztahuje ohňový obřad, který Villoldo na konci jednotlivých kapitol podrobně popisuje. Ohňový obřad by měl praktikujícímu umožnit – za pomoci síly ohně a medicínského zvířete – spálit staré smlouvy (vazby k minulosti) a vést k celkovému zkvalitnění jeho duchovního života.

Villoldo v knize používá různé pozoruhodné koncepty a interpretace pojmů. Například incký výraz ti chápe jako univerzální životní sílu, zcela totožnou s čínským pojem čchi. Hovoří také o šamanském způsobu vidění kawak, u něhož nelze přehlédnou souvislost s „viděním“ v knihách Carlose Castanedy (1925–1998). V Kruhu moudrosti se lze setkat i s mileniálními tóny, například když autor zvěstuje konec člověka homo sapiens a příchod tzv. homo luminous, člověka světelného. Jméno andského boha stvořitele wiracocha interpretuje poměrně alternativně jako označení pro duchovní podstatu lidské bytosti, cosi na způsob Vyššího Já známého ze západního esoterismu a alternativní spirituality. Dojde i na přebírání pojmů z moderní vědy, Villoldo často hovoří o neurčitě definovaném božství jako o „kvantovém poli“.

Za povšimnutí stojí i fakt, že se překladatelka rozhodla v celé knize překládat anglické slovo „shaman“ jako „šamanka“, aby tím zdůraznila Villoldův zájem probuzení spirituálního ženství.

Kruh moudrosti představuje pozoruhodnou syntézu jihoamerických domorodých náboženských představ, zejména andské, ale i amazonské provenience, současné alternativní spirituality (která tvoří ontologický rámec celé knihy), tibetského buddhismu, svérázných interpretací vědeckých pojmů a mnoha dalších představ.

Alberto Villoldo vystoupil na letošním Summitu Strážců Země, o němž jsme psali zde. Odborné reflexi fenoménů neošamanismu a současné alternativní spirituality se bude věnovat konference v prostorách Husitské teologické fakulty UK v říjnu letošního roku.

Transkripce cizích pojmů, zmiňovaných v tomto článku, vychází z transkripce použité v recenzované knize.

Náhledová ilustrační fotografie ze zdroje zde.

Psali jsme v Dingiru:

Šamanismus je tématem čísla 4/2008 (11. ročník), plný text je k dispozici zde.

Marta Kolářová, Eko-spiritualita: Prolínání environmentalismu a alternativní spirituality, Dingir 26 (2), 2023.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments