Tantrická Kálí Daniela Odiera

Daniel ODIER. Tantrická Kálí: Mytologie, tajné techniky a rituály. Maitrea, 2017.

Vyobrazení Kálí jakožto děsivé, rozzuřené a po zuby ozbrojené bohyně vyvolává v některých lidech, kteří nejsou zasvěceni do její mytologie, děs a odpor, ať již jde o Evropany nebo o hinduisty tradičnějšího ražení. Ctitelé bohyně Kálí ji však považují za nekonečně milující a laskavou, ochranitelskou Velkou Matku, přemožitelku všeho zla a iluze. Svátek své bohyně, tzv. Kálí púdžu letos oslaví 12. listopadu.

Kálí nepřestává budit kontroverze ani v současnosti. V minulém roce jsme přinesli zprávu o pronásledování, kterému byla ze strany hinduistických fundamentalistů vystavena indická režisérka Leena Manimekalaiová. V traileru ke svému plánovanému filmu „Kálí“ zobrazuje bohyni, jak kouří cigarety, jezdí metrem a účastní se akce na podporu LGBTQ+ osob. V lednu 2023 se indický Nejvyšší soud vyjádřil ve prospěch režisérky a seznal, že jejím cílem nebylo bohyni urazit, ale naopak ji vyobrazit jako „radikálně inkluzivní“. Více je v anglickém jazyce zde.

Obálka knihy.

Francouzský znalec indického, zejména kašmírského tantrismu Daniel Odier (*1945) není pouze teoretický odborník na kašmírskou tantrickou tradici, ale především její oddaný praktikující. Ve své praxi vychází z učení, které obdržel osobně od mistrů z tradičních tantrických linií (hinduistických i buddhistických). Odier byl nejprve zasvěcen do buddhistické tantry Kalu Rinpočhem (1905-1989) a později i do hinduistické větve mistryní Lalitou Déví.

Odier ve své knize představuje roli hinduistické bohyně Kálí v kašmírské tantrické tradici kaula. Vychází z linie, na jejímž počátku stál Matsjendranáth (10. století), známý též jako Minapa, jeden z legendárních 84 mahásiddhů.  Odier se v knize také často odvolává na významného kašmírského filosofa a duchovního učitele Abhinavaguptu (950-1016), který propojil systém specificky pojaté advaita-védanty (tzv. kašmírská paramádvaita) s tantrismem a uctíváním Kálí.

Uctívání Kálí patří do oblasti tzv. levoruké (vámačára) tantry. Oproti pravoruké tantře je její levoruká forma více zaměřená na tělesnou praxi, porušování pravidel tradičního védského náboženství a také úctu k ženskému elementu – k lidským ženám i k bohyním. V tradici kaula, kterou Odier ve stručné, leč hutné knize představuje, figurovalo a figuruje mnoho žen-jogínek a žen-učitelek. Pro kaulu je rovněž charakteristické, že nemá příliš striktní pravidla: například nezáleží na tom, zda je daný rituál bude prováděn v noci nebo ve dne. Samotné rituály jsou však velmi komplexní a propracované.

Odierova kniha začíná úvodem o povaze a významu bohyně Kálí a o jejím zrození podle hinduistické mytologie. Poté pokračuje představením rozmanitých technik, rituálů, obřadů, básní, písní a hymnů týkající se bohyně Kálí v tradici kaula.

Tantrická Kálí je kniha tenká a svou obálkou a názvem jistě lákavá pro nejednoho západního, senzace chtivého čtenáře. Takový však bude nejspíš brzo zklamán. Kniha je určena opravdovým zájemcům o rituální praxi tradice kaula a roli bohyně Kálí v kašmírském tantrismu. Kniha je plná dlouhých manter, repetitivních oslavných hymnů na Kálí, seznamů jmen božstev, čaker, tattev, podrobných popisů rituálů. Je vynikajícím zdrojem buď pro odborníky zabývající se danou tématikou, nebo pro ty, kteří jsou sami ctiteli Kálí a chtějí skrze starobylé techniky prohloubit kontakt se svou milovanou bohyní.

V knize je také unikátní překlad Nirrutara tantry; podle autora jde o jediný překlad tohoto tantrického textu do evropského jazyka.

Náhledový obrázek: Bohyně Kálí, ilustrační obrázek ze zdroje zde.

Psali jsme v Dingiru:

téma Tantra a neotantraDingir 20 (2), 2016.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Lubomír Ondračka
Lubomír Ondračka
15. 3. 2023 20:24

Je překvapivé najít na stránkách infoservisu pozitivní hodnocení knihy Daniela Odiera o bohyni Kálí. Navíc se závěrem, že kniha „je vynikajícím zdrojem pro odborníky“. Ne, to věru není. Z akademického hlediska jsou publikace tohoto autora zcela bezcenné, přesněji řečeno pomýlené a zavádějicí. Odier je plodný autor (napsal asi padesát knih) a možná poctivý duchovní hledač (to nevím), který se v 60. letech v duchu New Age začal seznamovat s různými východními tradicemi (tibetský buddhismus, zen, čchan, tao…) a posléze o nich začal psát knihy. Nakonec ale zakotvil u tzv. kašmírského šivaismu, který postupem času začínal být na Západě populární. Tradice kaula, kterou se Odier snaží… Číst dále ->