Tibetští buddhisté slaví Lhabab Düčhen

Dnes, 15. listopadu 2022, slaví stoupenci tibetského buddhismu svátek Lhabab Düčhen. Svátek připadá každý rok na jiné datum našeho kalendáře. Řídí se totiž tibetským lunárním kalendářem. V tibetském lunárním kalendáři připadá Lhabab Düčhen vždy na 22. den 9. měsíce. Více o tibetském lunárním kalendáři se lze dozvědět zde.

Lhabab Düčhen patří mezi čtyři nejvýznamnější svátky tibetského buddhismu. Dalšími jsou Čotrul Düčhen (svátek zázraků), Sagadawa Düčhen (svátek probuzení a zesnutí Buddhy) a Čökhor Düčhen (svátek roztočení kola dharmy, tedy Buddhova prvního kázání).

Buddha sestupuje z nebe Tušita. Zdroj: Rigpawiki.

Lhabab Düčhen je oslavou legendární události ze života Buddhy Šákjamuniho, původním jménem Siddhárty Gautamy (zřejmě 480-400 př. Kr.) V tento den se Buddha Šákjamuni vrátil zpět na zemi z nebe Tušita.

Nebe Tušita patří mezi šest božských světů, které jsou v buddhismu chápány jako místa velké blaženosti, jako příbytek těch, kteří v pozemském životě získali mnoho zásluh. Stále se však jedná o pomíjivé světy, které jsou součástí strastného cyklu samsáry. Blaženost nebes může zdržovat duši od skutečného probuzení, stejně jako utrpení v pekelných světech. Optimální podmínkou pro probuzení je podle buddhismu zrození v lidském těle na zemi.

Buddha se vydal do nebe Tušita za svou matkou, aby jí oplatil její mateřskou lásku tím, že jí bude vyučovat dharmě (buddhistické nauce), a tak ji vysvobodí ze samsáry. Legendy zmiňují, že Buddha vystoupil do nebe Tušita, když mu bylo 41 let. V nebeské říši pak strávil celkem tři měsíce. Poté se však – na naléhání svého žáka Maudgaljájany – rozhodl vrátit zpět na zemi. Právě tento návrat Buddhy na zemi, do našeho hmotného světa, je oslavován během svátku Lhabab Düčhen.

Buddha z nebe sestoupil po „trojitém žebříku“ a jeho sestup je řazen mezi tzv. osm velkých činů Buddhy. Dalšími velkými činy jsou: Buddhovo narození, probuzení, první kázání, darování medu opicemi, zkrocení slona Nalagiriho, zázraky ve Šrávastí a Buddhovo zesnutí.

S ohledem na to, že Buddha přebýval v nebi Tušita za účelem poučení své matky, je Lhabab Düčhen v tibetské tradici slaven také jako svátek matek.

Tibetští buddhisté věří, že veškeré skutky, které vykonají během tohoto svátku se násobí desetimilionkrát (podle jiných zdrojů až stomilionkrát) oproti jiným dnům. To se vztahuje jak na skutky dobré, tak špatné. Z toho důvodu se praktikující tibetští buddhisté během Lhabab Düčhen věnují konání dobročinných aktivit a meditacím.

Sestoupení Buddhy z nebe Tušita neslaví pouze tibetští buddhisté, ale také théravádoví buddhisté v Jižní Asii i jinde ve světě. V théravádové tradici je svátek znám jako Den abidhammy, protože Buddha v Tušitě vyučoval svou matku abidhammě, své nauce v systematické podobě. Svátek je slaven především v Myanmaru, kde připadá vždy na úplněk sedmého měsíce místního lunárního kalendáře.

Zdroje:

https://www.potala.cz/udalosti/velky-svatek-lhabab-duchen-sestoupeni-buddhy-z-nebe-tusita/

https://mantrajana.cz/2020/11/06/sestoupeni-z-nebe/

https://www.universalcompassion.org/event/lhabab-duchen-2021/

https://www.youtube.com/watch?v=8dbKzAi0Ud4&ab_channel=MastersofBuddhism

https://en.wikipedia.org/wiki/Lhabab_Duchen

Náhledová fotografie: Palác Potála v Lhase.

Psali jsme v Dingiru:

Téma „Tibetský buddhismus“, Dingir 7 (4), 2004, k dispozici zde.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments