V albu „Vlčí jáma“ se setkávají novopohanství a šamanismus

Hudební album Vlčí jáma je společným počinem manželů Ľubici (*1993) a Tomáše (*1976) Názlerových. Na albu hostuje také několik dalších hudebníků. Většina písní na albu je ve slovenštině, některé v češtině. Světlo světa spatřilo 18. května 2022. Vlčí jáma obsahuje celkem patnáct písní různé délky i tematického zaměření. Všechny však úzce souvisí se spiritualitou. Jednou z výrazných linií je novopohanská spiritualita.

Zdá se, že novopohanství je v současnosti v České republice i na Slovensku na vzestupu (viz např. rozhovor s vyznavači slovenského novopohanství nebo registrace novopohanského společenství Slované českým státem).

Na albu Vlčí jáma ztělesňují ducha slovanského novopohanství zejména písně Vesna, Morena, Na Kupalo, Na pahorí vatra horí. Zmíněné písně zároveň reflektují cyklus posvátného roku: Morena zimu, Vesna jaro, Na Kupalo a Na pahorí vatra horí letní Slunovrat. Píseň Brigid pro změnu oslavuje keltskou bohyni, později přeměněnou v irskou světici.

Další tematickou skupinu tvoří písně zaměřené na přírodní fenomény, zejména na živly (písně Vodní nebo Ohni, ohni), ale také na astronomické objekty (písně Zore a Duchu Luny) nebo stromy (Píseň Starého Dubu). V těchto písních je zpřítomňována a oslavována samotná příroda. Tyto písně na albu převažují a zdají se být někde na pomezí mezi ekologickou spiritualitou (ovšem bez svého agitativního rozměru) a novopohanstvím (ve svém spíše panteistickém, naturalistickém pojetí). Dojde i na chválení Matky Země v písni Čas Všehomiera.

Třetím prvkem je jihoamerický šamanismus, který si ve Vlčí jámě našel své místo v sedmiminutové skladbě Ikaro z Tabákového pole. Ikaro (většinou psáno ícaro) je označení pro tradiční píseň jihoamerických domorodců z amazonských oblastí. Ícaro používá místní šaman pro léčení a duchovní práci během obřadu s posvátnými rostlinami. Tabák je v amazonském prostoru vnímán jako posvátná rostlina a víra v jeho léčivou moc a nadpřirozený původ je mezi místními šamany široce rozšířená.

Základním motivem, který prostupuje všemi písněmi – ať už v nich převažují prvky novopohanské, šamanské nebo ekologické – je touha po návratu k jednoduchosti, k prostotě přírody a přirozeného, žitého světa. Tento návrat k jednoduchosti je cítit jak z textů písní, tak z jejich zpracování. Vlčí jáma se vyhýbá ideové i formální košatosti a chce přinést jasnou, prostou a čistou zprávu.

Album Vlčí jáma je digitálně dostupné na Sound Cloudu a na Band Campu. Fyzický nosič vyjde v omezeném počtu během léta 2022.

 

 

Náhledový obrázek: Obal alba Vlčí jáma (autor: Ľubica Názlerová).

Psali jsme v Dingiru:

téma Současné novopohanstvíDingir 5 (1), 2002, plný text čísla zde.

téma ŠamanismusDingir 11 (4), 2008, plný text čísla zde.

téma Pohanství dnesDingir 18 (2), 2015, upoutávka a několik článků zde.

Jan Sušer, Kupadla na Starých ZámcíchDingir 14 (3), 2011, str. 76–77.

Související články:

Slované oslavili Slunovrat.

Čeští šamané a koronavirus: příležitost k transformaci.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments