Čeští buddhisté tibetské školy ňingma našli nové místo pro stavbu svého centra

Před třemi lety se mluvilo o stavbě buddhistického centra ve středočeské obci Kamenné Žehrovice. Také Náboženský infoservis věnoval tomuto záměru jeden článek a stručně v něm uvedl, o jaký směr buddhismu se jedná. Stavbu plánoval nadační fond Tertön Foundation, založený roku 2018 lamou školy ňingma tibetského buddhismu drubvangem Tsorim Dečhenem rinpočhem (1974–2021). Přání druhého zakladatele nadačního fondu, Vladimíra Zuzáka (*1984), aby budované centrum uvítali nejen buddhisté, ale i místní obyvatelé, se brzy ukázalo jako nereálné: jak informovala lokální média, žehrovičtí stavbu centra v areálu bývalé šachty ještě téhož roku v létě jednoznačně odmítli.

Záměr stavby se dostal na veřejnost opět v těchto týdnech, už po smrti rinpočheho, který ji inspiroval. V časopise Svět Dharmy o něm na stranách 30 a 31 informoval nadační fond Tertön v nepodepsaném článku. Podle něj fond nalezl nové vhodné místo poblíž Dobříše, zakoupil tam pozemek o rozloze 12 hektarů a pojmenoval ho Čökuling. Ústřední stavbou na pozemku má být gönpa (meditační chrám), v areálu je dále plánována i stavba institutu pro studium buddhistické filosofie a domov pro seniory. Z informačního textu vyplývá, že v areálu bude i stúpa. Stavba stúpy v Česku je uvedena v internetové prezentaci Tertön Foundation jako samostatný projekt. Nadační fond se nyní nezmiňuje o stavbě 95 rodinných domků, jak tomu bylo v záměru u obce Kamenné Žehrovice.

Stejně jako nadace vzniklo roku 2018 podle zprávy v časopise Svět Dharmy i meditační centrum v Praze. Vladimír Zuzák v rozhovoru ze 16. července 2020 uvedl, se v něm schází asi 15 stoupenců duchovní cesty lamy Tsoriho. Adresu meditačního centra není možné na internetu snadno vyhledat.

Požehnání stavbě stúpy v areálu Čökuling měl na konci června udělit otec lamy Tsoriho, lama Samteng. Pak měly začátkem července začít v areálu Čökuling přípravné práce (více viz zde). Zda se tak opravdu stalo, není z veřejně dostupných zdrojů známo. Možná je tento informační deficit způsoben obavami, aby se neopakovalo odmítnutí, které společenství zažilo v Kamenných Žehrovicích.

Náhledový obrázek: vizualizace stavby institutu, gönpy a stúpy z internetové prezentace nadačního fondu Tertön.

Psali jsme v Dingiru:

téma: Tibet v české společnosti, Dingir 23 (3), 2020.

Související článek:

Ve středu Čech je plánována stavba velkého buddhistického centra.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments