Žijeme spolu v jedné církvi: evangelická církev se omlouvá homosexuálům

Od čtvrtka 19. do soboty 21. května se ve Svitavách konal synod Českobratrské církve evangelické (ČCE). V průběhu čtyřdenní konference byla projednávána zásadní organizační, hospodářská i koncepční témata: výše platů církevních zaměstnanců, slučování a zánik několika sborů, vznik jednoho nového samostatného sboru, vize a směřování církve v bližším i vzdálenějším horizontu, práce s mládeží, podpora ženám po „nuceném potratu“ či postoj k osobám jiné než heterosexuální orientace.

Rozprava o činnosti komise pro přípravu rozhovoru s LGBT komunitou,[1] která se uskutečnila v rámci druhého synodního dne, přinesla další krok k integraci stejnopohlavně orientovaných osob do společenství této církve. V prohlášení „Žijeme spolu v jedné církvi“ ČCE uznává, že církev v minulosti často ubližovala homosexuálně orientovaným lidem a omlouvá se za to. Dále vyjadřuje přání tyto lidi rovnocenně přijímat i s jejich partnery. Celé prohlášení je dostupné zde.

Ačkoli bylo prohlášení synodem přijato, zazněly během konference i kritické hlasy, které navrhovaly komisi, která byla zřízena v roce 2019, rozpustit a její činnost úplně ukončit. Například ústecký senior Tomáš Pavelka usnesení kritizoval z věroučného hlediska i pro jeho nejednoznačnost a nevyhraněnost. Pavelkův návrh na ukončení činnosti komise podpořil také Mojmír Blažek, když řekl: „Mám z komise pocit, že chce manželství homosexuálů protlačit. Manželství přitom považuji za biblicky ustanovený svazek muže a ženy. Myslím, že LGBT lidi máme přijímat, ale postačí, když vedle sebe budeme žít.“ Pro rozpuštění komise se vyslovili i další delegáti.

Předseda komise Daniel Ženatý připomněl, že úkolem skupiny je jednak připravit rozhovor s LGBT komunitou a také připravit podklady pro stanovisko církve k otázce manželství těchto osob. Upozornil, že je to proces, který si žádá svůj čas. „Komise pracuje pomalu a pečlivě. Daří se nám mluvit o problému. Daří se nám mluvit s těmi, kteří učinili coming out. Nedaří se nám mluvit s těmi, kteří jsou zásadně proti. Ti odmítají do komise vstoupit,“ vysvětlil. Na pravou míru také uvedl dojem, že úkolem komise je stanovit, zda homosexuální svazek je hřích, či nikoliv – to součástí zadání komise není. Dle zadání má komise především „shromažďovat podklady pro přípravu stanoviska ČCE ohledně toho, zda je svazek dvou lidí stejného pohlaví partnerstvím, anebo by mohl být i manželstvím,“ jak vysvětlila členka komise Janina Zemanová v příspěvku pro časopis Český bratr. Vyjádření několika dalších delegátů na synodu naopak činnost komise ocenilo a podpořilo přijímající postoj církve vůči homosexuálům z hlediska lidského i věroučného. Podrobnější zápis rozpravy a vyjádření jednotlivých řečníků jsou dostupná v internetové prezentaci synodu zde.

Poznámka:

[1] Komise byla ustanovena v tomto složení: Daniel Ženatý (předseda), Veronika Dočkalová, Daniel Fojtů, Stanislav Kostiha, Jiří Palán, Petr Pivoňka, Pavel Pokorný, Martin Prudký, Mikuláš Vymětal, Janina Zemanová.

Náhledový obrázek: Ze zasedání synodu. Zdroj: Synod Českobratrské církve evangelické.

 

Související příspěvky:

„Ve společnosti, která přijímá a akceptuje své menšiny, se lépe žije jak menšinám, tak i většině“ – rozhovor s evangelickým farářem pro menšiny Mikulášem Vymětalem

LGBTQ+ bohoslužba v Praze

Mormoni a LGBT – možné změny?

Pohyb u slovenských evangelíků v širším kontextu

 

Subscribe
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Pepa Bartoň
Pepa Bartoň
15. 6. 2023 9:59

Návrh na synod zněl takto:
4. zasedani 35. synodu pověřuje synodní radu zřídit komisi pro pomoc maminkám nuceným k umělému přerušení těhotenství.

Jakub Dvořák
5. 6. 2022 15:33

Komisi vnímám jako zbytečnou. Problém je jinde: v ČCE se jen melou různé přístupy k Bibli, tedy hlavně s bezbranností v této otázce. Homosexuálové jsou jen jejich bitevním polem. Podrobnosti v odkazovaném blogu.

Karel Dvořák
Karel Dvořák
23. 5. 2022 14:00

Co konkrétního bylo schváleno ohledně postoje církve k potratům, prosím?

Karel Dvořák
Karel Dvořák
Reply to  Jitka Schlichtsová
24. 5. 2022 18:37

Děkuji.