Pokračuje schizma pravoslavné církve na Moravě?

O napětí, které se projevilo uvnitř Olomoucko-brněnské eparchie české pravoslavné církve, zejména pokud jde o spory okolo brněnského pravoslavného chrámu, jsme čtenáře informovali již v loňském roce. Po vyhrocení konfliktu, kdy chrám nakonec převzal vikární biskup Izaiáš (Slaninka) s knězem Rafaelem (Moravským), se brněnská obec přesunula do zapůjčeného Chrámu Spasitele Církve československé husitské v brněnských Židenicích. Zde nadále probíhají bohoslužby brněnské pravoslavné obce pod vedením kněze Jozefa Fejsaka, který byl oficiálně zbaven kněžského úřadu „pro nadbytečnost“, ačkoli jej i do nestandardních podmínek provizorního chrámu následovaly stovky věřících.

Kněz Moravský (v červeném) žádá kněze Matfeje Vavra (v šedém) o vydání klíčů.

V polovině května tohoto roku došlo k podobnému konfliktu tentokrát v jiném moravském městě, při chrámu sv. Metoděje v Hodoníně. Informovala o tom brněnská pravoslavná obec prostřednictvím webu a sociálních sítí.[1] Podle těchto informací (byla zveřejněna i videa z dané potyčky) se výše jmenovaní pokusili stejným způsobem převzít hodonínský pravoslavný chrám, který měl dlouhodobě ve správě kněz Matfej Vavro. Oproti situaci v Brně je ale vlastníkem hodonínského chrámu město, které objekt Olomoucko-brněnské eparchii pronajímá, a tak Vavro požádal příslušné autority, aby klíče od chrámu do vyřešení sporu ponechaly u sebe. Nyní budou pravděpodobně probíhat jednání o tom, zda město vyjde vstříc zástupcům eparchie, nebo případně pronajme objekt jinému subjektu či spolku, který by zastupoval přímo zájmy hodonínské pravoslavné obce.

Poznámka:

[1] Srov. Hrubá síla a násilnosti Izaiáše, Moravského a Kuchty opět dokonaly dílo zkázy. pravoslavnebrno.cz (2022-05-15).

Náhledová fotografie: Kněz Matfej Vavro s věřícími v chrámu. Zdroj: Prezentace hodonínské pravoslavné farnosti.

 

Související příspěvky:

Kolem pravoslavného chrámu v Brně to vře

Rostoucí napětí mezi Moskvou a Cařihradem má dlouhou historii

Brutální rituály a rvačky u křtitelnice

Pravoslaví druhým nejzastoupenějším vyznáním v Rakousku

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Petr Šimůnek
Petr Šimůnek
24. 5. 2022 13:17

Dovoluji si připsat dvě drobná upřesnění:
1) Na fotografii dole není “v červeném” vikář Izaiáš, ale kněz Moravský.
2) Město již vydalo klíče zástupcům eparchie, viz https://www.ob-eparchie.cz/2022/05/20/prehledny-zapis-hodoninskych-udalosti/

Jitka Schlichtsová
Jitka Schlichtsová
Admin
Reply to  Petr Šimůnek
24. 5. 2022 17:12

Děkujeme za upozornění i aktualizaci. Chybu v popisku obrázku jsme opravili.