Vynášení Morany

V neděli 27. března 2022 proběhl v Praze již třetí ročník vynášení Morany pod taktovkou občanského sdružení Sametové posvícení. Průvod, čítající zhruba dvě stovky lidí, se v odpoledních hodinách vydal od Skautského institutu na Kampě za doprovodu hudební formace Schlauchband na Karlův most, kde Moranu rituálně zapálil a hodil do Vltavy.

Autoři akce – sdružení Sametové posvícení – jsou v české veřejnosti známí spíše svým satirickým průvodem v obřích maskách, které defiluje Prahou 17. 11. (psali jsme ZDE a ZDE). Už v minulosti zdařile karikovali mnohé palčivé společenské problémy (domácí násilí, nehumánní zacházení s hospodářskými zvířaty, klimatická krize), ale i postavy české politické a veřejné scény (např. Zemana, Babiše nebo Duku, viz ZDE). V tomto smyslu je vynášení Morany akcí mladší i komornější. Přesto se autorský rukopis jejich tvůrců nezapře, a tak byl starý pohanský zvyk vynášení smrti a vítání jara nejen originálně výtvarně zpracován, zároveň ale tematizoval i aktuální politické a občanské dění. To se odrazilo např. v přidání nových slok k lidové písni („Morano, Morano, za co jsi umřela? Za všechno CO2, co je kvůli tobě!“).

Ústředním motivem letošního ročníku vynášení Morany byla však vojenská invaze na Ukrajinu. Před samotným průvodem si mohli účastníci akce ve venkovní improvizované dílně vyrobit na hlavu věnce, ozdobit se krepovými pentlemi, nabarvit vajíčka a vyrobit květiny, to vše v barvách ukrajinské vlajky. Figurína Morany letos neměla žádnou lidskou podobu, ale symbolizovala samotnou válku. Tvůrci ji ztvárnili jako černý sloup či kyj, na jehož temeni byly nasazeny vojenské brigadýrky a jehož tělo bylo polepeno vojenskými hodnostmi a metály.

Samotnému zapálení Morany-války na Karlově mostě ještě předcházely dvě menší události, které stojí i z religionistického hlediska za komentář: Sametovému posvícení se rituálně zdařile povedlo polarizovat symboly dobra a zla, války a míru, zbavování se starého a vyhlížení naděje, když do celého průvodu zapojily děti, které kolem Morany průběžně tancovaly a posílaly ji pryč. Linka jaro-naděje-děti-Ukrajina vs. zima-smrt-válka byla velmi emočně nabitá a zároveň univerzálně srozumitelná i pro všechny přihlížející turisty a náhodné kolemjdoucí.

To, že se Sametové posvícení nezastavuje jen u symbolických narážek, se ukázalo hned vzápětí, kdy byla Morana proříznuta a z jejích útrob se jako z matrjošky vykulila hlava Putina. On i zbytek těla Morany pak byli zapáleni a za bučení a následného jásotu přihlížejících hozeni do vody, a tak vyprovozeni z obce. Než se nad nimi zavřela voda, zbyl po nich jen dýmající kouř.

Všechny fotografie: Jan Hromádko. Fotografie v textu je možné zvětšit.

Související články:

MorANO! Pražané v neděli vynášeli zimu i politiky

Rituály ve veřejném prostoru: vychází Dingir 2/2021

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments