Papež a domácí mazlíčci

Papež František ve své promluvě 7. ledna 2022 kritizoval páry, které si místo dětí pořizují domácí mazlíčky. Je přesvědčen, že se chovají sobecky, protože pokud lidé budou vzdávat rodičovství, lidstvo začne vymírat a civilizace tím bude trpět. Těm, kteří vlastní děti mít nemohou, doporučil, aby nějaké adoptovali.

„Dnes naopak vidíme spoustu lidí, kteří děti vůbec nechtějí nebo si říkají, že budou mít jedno a to stačí. Mnoho párů si namísto potomků pořídí dva psy nebo dvě kočky a myslí, že jim to děti nahradí. Chápu, že to může znít legračně, ale takhle vypadá současná realita… popření otcovské a mateřské role naši společnost oslabuje, bere nám naši lidskost. Dochází ke stárnutí populace a naše domovská planeta úbytkem dětí trpí,“ prohlásil papež.

Narážky na páry, které před dětmi upřednostňují domácí mazlíčky, poprvé zazněly z jeho úst již v roce 2014. To ovšem neznamená, že by František ke zvířatům choval negativní vztah. Vymezuje se snad proti těm, kdo zvířata příliš antropomorfizují.

Proti jeho výrokům se ohradilo množství ochránců zvířat, v neposlední řadě také reverendka Sarah Bowenová. Tato dáma je médii představována jako „zvířecí kaplan“ (animal chaplain) v uskupení „Konsorcium soucitu“ (Compassion Consortium), které se definuje jako mezináboženská a mezidruhová organizace, jež si klade za cíl navázat zpřetrhané vazby mezi zvířaty, lidmi a zemí. Vyznívá to na první pohled sice zvláštně, ale jde o sdružení lidí, kteří se zasazují o práva zvířat. Sarah Bowenová má jak teologické, tak přírodovědné vzdělání se zaměřením na ekologii. Jako duchovní doprovází v rámci svých povinností lidi například po úmrtí zvířete, s nímž často prožili mnoho let. Modlí se a medituje se zvířaty a správně poukazuje na to, že je možné se od nich mnohému naučit.

Na Františkovy výroky argumentuje Sarah tím, že papež učinil krok zpět od dob encykliky Laudato sii a že vlastně celé jeho vystoupení není ničím jiným než oblíbeným římskokatolickým tématem sexuální morálky v lehce jiném hávu.

Rovnoprávný dialog o zúčastněných asi nelze očekávat. Pravděpodobně by vyzněl v duchu starého přísloví o voze a o koze. Papež se jako Latinoameričan zasazuje o práva sirotků, Sarah Bowenová o práva zvířat a v neposlední řadě také o ty, kdo řeší problémy současné technokratické a uspěchané společnosti, případně problémy vlastní osamělosti, komunikačních hendikepů či skutečnosti, že nemohli (nikoli nechtěli) mít děti, tím, že si pořídí domácího mazlíčka. Někde v pozadí se snad najde jako společný jmenovatel osamělost jedněch i druhých.

Náhledová fotografie Sarah Bowenové: Sacred Sendoofs.

Zdroje:

https://www.sacredsendoffs.com/about-sarah-bowen

https://magazin.aktualne.cz/papez-odsoudil-pary-ktere-maji-misto-deti-jen-domaci-mazlick/r~22eab72e6f1411ec94d2ac1f6b220ee8/

https://religionnews.com/2022/02/02/animal-chaplain-pushes-back-on-pope-francis-comments-calling-pet-owners-selfish/

Psali jsme v Dingiru:

téma Náboženství a zvířataDingir 21 (4), 2018.

Darina Bártová, Bohoslužba pro zvířata, Dingir 21 (1), 2020, s. 30–31.

Související články:

Laureátkou Templetonovy ceny 2021 je primatoložka Jane Goodallová

Fotoreportáž: Kráva jako matka i zbraň

Dnes vychází nové číslo časopisu Dingir

Den svatého Františka

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments