Uzná Izrael manželství uzavřená online?

Pandemie koronaviru způsobuje nemálo změn. V Izraeli například opět podnítila debatu o uzavírání sňatků. Server Religion News Service před dvěma dny informoval o bezprecedentním kroku, který podnikl izraelský registr obyvatelstva, když na konci prosince minulého roku uznal úředně platnými manželství tří párů, které uzavřely sňatky prostřednictvím internetu v americkém státě Utah.

Ve státě Izrael neexistuje institut občanského sňatku. Uzavřít lze jedině manželství mezi mužem a ženou stejného vyznání posvěcené schválenou náboženskou autoritou. Páry s rozdílným náboženským vyznáním, dvojice náležející k menšinám LGBTQ+, případně i ti, kdo náboženský sňatek nechtějí, musí uzavírat občanské svazky v zahraničí (často na Kypru). Registr obyvatelstva v Izraeli následně tento sňatek může na základě žádosti uznat za platný pro účely vyplácení dávek, možnosti uplatnění dědického nároku a dalších úředních úkonů.

Pandemie koronaviru však značně zkomplikovala, a v některých případech párům zcela znemožnila, za tímto účelem vycestovat. Řešením se stala legislativa amerického státu Utah, který je jedním z mála států, které umožňují uzavřít manželství online. Zatímco izraelský státní registr obyvatelstva uznal již tři takto uzavřená manželství, náboženské autority tento krok razantně odmítají.

Proti uznání těchto manželství už veřejně vystoupil izraelský ministr vnitra Arje Deri, který je zároveň vůdcem ultraortodoxní sefardské politické strany Šas. Ve svém prohlášení uvedl, že žádostí o uznání takových manželství bylo v poslední době podána řada, a přislíbil, že bude bojovat proti jejich schválení.

Na straně netradičně oddaných párů stojí nevládní organizace Hiddush (Za náboženskou svobodu a rovnost), která dlouhodobě kritizuje také pomalost procesu uznávání civilních sňatků, uzavřených v zahraničí. Ministrovi Derimu a dalším izraelským právním orgánům byl zaslán dopis s požadavkem brzkého uznání všech manželství, která byla uzavřena v zahraničí, ať už osobně nebo online. Mluvčí této organizace David Bogomolny upozornil na to, že rigidní sňatková legislativa státu Izrael postihuje stovky tisíc občanů. Sdělil, že dokud Izrael neumožňuje svým občanům sňatky dle jejich vlastního rozhodnutí, měl by jim vyjít vstříc zejména v situaci, kdy do zahraničí vycestovat opravdu nemohou.

Náhledový obrázek: Pixabay.

Související články:

Většina Izraelců si přeje uznání neortodoxních a občanských svateb.

Náboženství ve sporu o pojetí státu Izrael.

Izraelský soud se zastal nenáboženské veřejnosti.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments