Izraelský soud se zastal nenáboženské veřejnosti

Soud v izraelském Rišon leCijón – čtvrtmilionovém městě v centrálním distriktu – nedávno rozhodl ve prospěch zástupce sekulární veřejnosti proti ultraortodoxním charedim. Rozhodnutí soudu v této záležitosti je dost zásadní a pravděpodobně ovlivní i další podobné případy.

Vše začalo tím, že ultraortodoxní židé (charedím) v  městě Rišon leCijón požádali magistrát, aby jim postavil jejich vlastní knihovnu, protože mají z náboženských důvodů problém používat běžné městské knihovny.

Vedení města se rozhodlo jim vyjít vstříc a na zkoušku nejprve vyhradit ve třech městských knihovnách čtyři hodiny pouze pro ultraortodoxní komunitu ve středu odpoledne, kdy bývaly stejně všechny knihovny zavřené. Chtěli tímto způsobem zjistit, jak velká tato potřeba ultraortodoxní skupiny skutečně je. Na tuto dobu vždy byly z knihovny odstraněny všechny knihy, které by mohly tyto nábožensky vyhraněné muže pohoršovat.

Když jednu středu odpoledne jistá žena viděla, že knihovna je otevřena, rozhodla se vrátit vypůjčené knihy. Knihovnice ji však odmítla obsloužit a vyhověla jí až po velké hádce. O něco později se tatáž žena dožadovala ve středu odpoledne vstupu do knihovny. Byla odmítnuta a až po zásahu ředitele knihovny byla obsloužena. Žena se obrátila se stížností na vedení města, a když nedostala odpověď, zažalovala magistrát o náhradu ve výši 75 tisíc šekelů (asi 450 tisíc korun).

Soud se přiklonil na stranu žalující a rozhodl,  že zvláštní hodiny pro charedím ve veřejné knihovně jsou diskriminací nenáboženské veřejnosti. V odůvodnění rozsudku se píše, že oddělení zvláštních hodin pro náboženskou veřejnost v městské knihovně je v rozporu se zákonem proti diskriminaci. A rozhodl se tak dát jasnou zprávu každému, kdo poskytuje veřejné služby, aby se vyvaroval rozlišování podle náboženskosti nebo stupně religiozity. Na druhou stranu soud uznal, že vedení města jednalo v dobré snaze, a proto určilo odškodné daleko nižší, než bylo požadováno, a přisoudil poškozené odškodné ve výši 10 tisíc šekelů (asi 60 tisíc korun).

V důsledku toho vedení města rozhodlo, že už nebude testovat potřeby ultraortodoxní komunity a že všechny knihovny budou opět ve středu odpoledne uzavřeny.

Zdroj: Jedi’ot Achronot, izraelská tisková agentura. Náhledová fotografie jednoho z charedim v New Yorku: Alex Proimos, Flickr.

 

Související články:

Většina Izraelců si přeje uznání neortodoxních a občanských svateb (zde)

Náboženství ve sporu o pojení Státu Izrael (zde)

Izraelské aerolinie nebudou přesazovat ženy kvůli ultraortodoxním mužům; ti se bouří (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Oranit Machluf
Oranit Machluf
5. 3. 2019 8:44

Velmi spravne. Dost uz bylo u nas v Izraeli ultraortodoxniho teroru.