Neprotančený slunovrat

„Půjdeme krok za krokem, tvar za tvarem, rytmus za rytmem a budeme pronikat vrstvami těla – fyzickými i energetickými – do hlubin své podstaty – pozemské i nadzemské. Dáme do pohybu vesmír svého těla, aby se propojil se slunovratovým tancem vesmíru. Budeme tančit pospolu – citlivě, pokorně a vytrvale na své cestě za mysteriem těla, tance a vesmíru.“

Lorien

Opatření spojená se snahou zamezit šíření nákazy covid-19 jsou výzvou pro poklidný chod mnoha společenství. Opětovné zavedení přísnějších restrikcí se nevyhnulo ani komunitě Lorien, jejíž taneční oslava zimního slunovratu byla letos zrušena. Událost se měla konat 20. prosince 2020 v Nenačovicích nedaleko Loděnice u Prahy a byla inzerována na facebookovém profilu Tvořivý Lorien. Zareagovalo na ni 70 lidí.

Společenství Lorien pořádá taneční oslavy vždy jednou za čtvrt roku. Snaží se je situovat k datu co možná nejbližšímu jarním a podzimním rovnodennostem nebo letním a zimním slunovratům. Tuto tradici udržuje již desátým rokem. Akce obyčejně probíhají v tanečním sále, který je vyzdoben obrazy reprezentujícími čtyři elementy: oheň, vodu, zemi a vzduch. Obrázky sálu jsou k nahlédnutí níže. Letošní oslava jarní rovnodennosti 19. 3. 2020 byla rovněž narušena karanténními opatřeními, avšak nebyla úplně zrušena, neboť se k tanci mohl kdokoli připojit ze svého domova přes aplikaci Zoom. Oslava letního slunovratu a zimní rovnodennosti proběhly tak, jak je ve společenství zvykem. Teprve až oslava zimního slunovratu nebyla nahrazena ani online setkáním a dá se tedy říci, že byla pro veřejnost zrušena úplně.

Oslava zimního slunovratu bývá nejdelší ze všech ostatních tanečních rituálů pořádaných společenstvím Lorien. I když letošní oslava měla být kratší, ještě loňská probíhala celou noc od osmi hodin večer 21. 12. 2019 do osmi hodin ráno druhého dne. Sami pořadatelé chápou slunovrat jako práh mezi největší temnotou a návratem světla, kdy se má člověk ohlédnout za minulým rokem a poděkovat za vše, co se naučil na své cestě životem. Má se při něm zbavit všech závaží, která sebou nechtěně vláčí. Taneční rituál je pro ně modlitbou za příchod světla a větší lehkosti do mezilidských vztahů. Zároveň mu připisují moc při něm sestoupit do větších hloubek a vlastních temnot. Má jít o proces, při němž je možné přijmout výzvy, růst a dojít transformace. S odvoláním se na předky ho chápou jako oslavu vítězství světla nad temnotou.

Taneční rituály navazují na hnutí 5Rhythms (5Rytmů) založeného tanečnicí a muzikantkou Gabriellou Rothovou (1941–2012) na konci 70. let. Hnutí čerpá z mnoha domorodých a světových tradic. Vypůjčilo si prvky šamanismu, východní filosofie a mystiky, transpersonální psychologie, hnutí lidského potenciálu a Gestalt terapie. Jeho základem je přesvědčení, že se vše skládá z energie, a že se vše pohybuje ve vlnách, pravidelných vzorcích a rytmech. Hudba je navržena tak, aby se v ní postupně vystřídaly různé hudební nástroje, styly a žánry, a aby se postupně prošlo pěti vlnami rytmů od fáze plynutí, přes staccato, chaos, k fázi lyrické až po zklidnění. Dle Rothové je cílem tance zastavit svou mysl, prozkoumat vlastní nitro a propojit se se svou duší, která je zdrojem inspirace a neomezených možností.

Psali jsme v Dingiru:

Šamanismus a neošamanismus je tématem čísla 4/2008 (11. ročník), plný text je k dispozici zde.

 

Související příspěvky:

Šamané v pohledu religionistiky i jich samých.

Čeští šamané a koronavirus: příležitost k transformaci.

Spontánní bubnování se Suneém.

Šamanské bubnování a tanec: Vypneš hlavu a necháš to proudit.

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments