Alternativní Bílá hora

O ekumenických nešporách ke 400. výročí bitvy na Bílé hoře v neděli 8. listopadu informovala jiná média (fotogalerie z nešpor je zde). V přibližně stejnou dobu a nedaleko odtud se odehrávala k témuž výročí ještě další akce: svou vzpomínku na bitvu na Bílé hoře zorganizovala také česká alternativní náboženská scéna.

Několik šamanů, slovanských pohanů, učitelů mužské a ženské spirituality, alternativně zaměřených psychoterapeutů, alchymistů či hermetiků uspořádalo společnou on-line modlitbu „z pohodlí domova“ za vnitřní svobodu, lásku a spolupráci se silným záměrem léčení českého národa a jeho pobělohorských traumat. Obřad přenášela internetová televize Cesty k sobě pod názvem „Srdcem na Bílé hoře“ a je k dispozici zde.

K několika lidem, kteří měli sny a vize, že je třeba toto výročí uctít, se přidali další, kteří byli osloveni a přijali pozvánku. Pořadatelé na své internetové prezentaci (zde) uvedli akci těmito slovy:

„Nadvláda Habsburků, poněmčování národa, ztráta náboženské svobody a svých nejbližších, mnoho padlých mužů, osamělost žen. To byly jen některé z mnoha tvrdých zkušeností, kterými museli naši předci projít. Těžko si dnes umíme představit bolest rodiny, přátel, obyvatel, nad ztrátou 27 popravených pánů a dalšími stovkami vyhoštěných či jinak perzekuovaných. Jak se tato zkušenost mohla otisknout do naší kolektivní paměti národa? Staré přísloví říká ’Těm, kdo si nepamatují historii, je souzeno ji opakovat‘. Dějiny je hodno si připomínat, některé historické události si zaslouží oslavu, jiné je zapotřebí náležitě uctít. Zvlášť v dnešní době, kdy jsme na prahu dalších dramatických událostí a možné opakující se retraumatizace. Právě dnes potřebujeme pochopení starých chyb a poučení se z toho, co za nás již naši předci odžili, více než kdy jindy.“

Další části společných modliteb a rituálů byly vyvěšeny na webu, aby se mohli lidé připojovat individuálně ze všech částí země. V programu byla „Ženská energie – objímající podpůrný kruh“, „Modlitba k léčení traumat spojených s Bílou horou“, „Modlitba propojení se s mužskou silou, narovnání páteře mužů“, „Mužsko-ženské znovuspojení“ nebo „Práce s egregorem“. Jednotlivé části programu vedli například Michael Vančura, Jan Benda, Zdeněk Ordelt, Jan Kroča, Michaela Cmíralová, Jakub Stejskal, autor této zprávy a další.

Na samotné Bílé hoře bylo jen několik jedinců, kteří zajistili on-line přenos, případně si pak zameditovali při procházce nádhernou oborou Hvězda. Toto pojetí „modliteb“ na dálku přes web a kameru se ukázalo jako velmi zajímavé, lidé s bubny, křišťály a vzýváním sil národních symbolů a lásky k rodné zemi se ozývali z celé republiky.

Esoterická akce byla také „ekumenická“, a v tom smyslu, že spojila lidi z různých spirituálních proudů. A dokázala, že i přenos na dálku může vést ke sjednocení a harmonii.

Náhledová fotografie z místa obřadů v oboře Hvězda: televize Cesty k sobě.

Psali jsme v Dingiru:

téma New Age, obsah čísla zde.

téma Nenáboženská spiritualitaDingir 22 (3), 2019, obsah a některé články zde.

Související články:

Veřejná meditace „Ticho pro mír“.

Miluj svůj život.

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments