Miluj svůj život

Nové myšlení, ale také různé podoby magie, věštění, parapsychologie, psychotroniky, alternativních léčebných a psychoterapeutických technik se dnes prolínají, protínají, vzájemně ovlivňují i vedle sebe poklidně existují v rámci širokého proudu hnutí Nového věku (New Age). Jedním z jeho charakteristických znaků je, že netvoří žádné jednotné, vymezitelné a ohraničitelné hnutí, které by mělo své členy a nauku. Je tvořeno jednotlivci nebo malými skupinami osob, které sami sebe chápou spíše jako klienty a zájemce o alternativní spiritualitu, nauky a produkty. Za poskytované služby a vědomosti platí, což jim dává volnost ve výběru a aplikování jednotlivých technik a nauk a do značné míry také pocit nezávislosti na autoritách. Avšak i zájemci o tento druh značně individualizovaného duchovního života mají své svátky, během nichž se setkávají, a sice festivaly osobního rozvoje a alternativního životní stylu.

Jeden takový hostila během uplynulého víkendu 22. a 23. února ZŠ Poláčkova v Praze. Nese název Miluj svůj život. Pořadatelem festivalu je Agentura ANO, která pořádá také prodejní výstavu Ezotera. Obě akce mají podobný formát, který kombinuje prodejní stánky esoterických služeb a zboží s besedami, workshopy a přednáškami vybraných hostů. Konají se několikrát ročně především v Praze a jednou ročně také v Plzni (program letošních akcí je dostupný např. zde).

V minulých letech se pražský festival Miluj svůj život konal pravidelně v prostorách Gymnázia Omská. Od loňského roku se ale hostitelé střídají a prostory festivalu jako by se podstatně zmenšily, stejně jako počet vystavovatelů a prodejců. I tak je ale na festivalu k vidění přehlídka nejrůznějších forem alternativní spirituality, léčebných technik, věšteckých a léčitelských služeb, duchovní literatury a výrobků, které mají nejrůznějším způsobem dopomoci zákazníkovi k lepšímu, spokojenějšímu, zdravějšímu a přirozenějšímu životnímu stylu. Nahlédnout je můžete v galerii pod příspěvkem.

Ačkoli název Miluj svůj život není na první pohled tak významově explicitní jako Ezotera (a navíc je prezentován jako festival osobního rozvoje), odkazuje k dnes již klasickému literárnímu dílu západního ezoterismu, u nás velmi oblíbené stejnojmenné knize americké autorky Louise L. Hayové (1926–2017, o jejím úmrtí jsme psali zde). Ta se ve svých publikacích a seminářích zabývala především vztahem lidského těla a mysli. Za klíč k úspěšnému životu a stálému zdraví považovala Hayová práci s pozitivní energií lidské mysli. Stala se jednou z nejvýznamnějších postav metody pozitivního myšlení, které v rámci západního ezoterismu spadá do proudu tzv. Nového myšlení, jehož charakteristickým znakem je především přesvědčení o mimořádných schopnostech člověka, jimiž může vládnout díky síle své vlastní mysli a správné technice práce s ní.

Tomu odpovídala také nabídka besed a seminářů. V šesti učebnách proběhlo během dvoudenního festivalu celkem 91 přednášek, workshopů a besed v délce trvání od 45 do 105 minut. Pokud se zběžně podíváme do programu, nalezneme zde lekce nazvané například Tance univerzálního míru, Dramaterapie aneb hrami k sebepoznání, Cestou srdce k pokoře, Tarot (.a co dál?), Duchovní poslání českého národa, Prokrastinace a jak si tím ubližujeme, Su Jok – praktický průvodce k omezení bolesti kloubů, Zentangle – jóga pro váš mozek, Diagnostikování automatickou kresbou pro odvážné, Vaginální mapování a léčení jizev po porodu, Vědomá změna dotykem, Tradiční filipínské duchovní léčení a energetické čištění a mnoho dalších. Mezi přednášejícími byla i poměrně známá jména české ezoterní scény jako Václav Hnízdil, Emanuel Krása a Ivana Adamcová, a také několik zahraničních hostů ze vzdálených koutů světa jako Peru, Filipíny a Indie. Jednotícím prvkem všech uvedených přednášek, workshopů a služeb bylo však stále to stejné – vědomá práce člověka s energiemi a zdroji, které mu mohou pomoci zkvalitnit některé, či dokonce všechny oblasti jeho života, učinit ho šťastnějším, spokojenějším a vyrovnanějším a obrovská nabídka cest, jimiž lze k tomuto cíli dojít, a z nichž si stačí jen vybrat dle vlastních preferencí, zkoušet je a zase odkládat, vracet se k nim, ochutnávat a libovolně je kombinovat.

Foto: autorka.

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 3/2002: New Age (plný text čísla dostupný zde).

Související příspěvky:

Jógické a tantrické společenství „MISA“ konečně v odborné debatě

Paní Michaela a její archanděl

Tenkrát v Pošumaví: zapomenutý střet české náboženské komunity s jejím okolím 

Prázdninová fotografie: festival osobního rozvoje v Telči

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments