Biden pro věřící, věřící pro Bidena

V Infoservisu jsme opakovaně upozorňovali na význam, který má pro americkou politickou scénu náboženství (např. zde). Psali jsme o podpoře prezidenta Trumpa významnou částí amerických evangelikálů (zde a zde), zmiňovali jsme také náboženské profily některých kandidátů pro následující prezidentskou volbu. Nyní je již jasné, že demokratickými protikandidáty současného republikánského prezidenta Donalda Trumpa a viceprezidenta Mikea Pence budou v listopadu letošního roku Joe Biden a Kamala Harrisová (psali jsme zde).

Americký prezident Donald Trump před kostelem s Biblí v ruce. Foto: Záběr z reportáže The Washington Post (Youtube).

Zatímco prezident Trump nechal rozehnat demonstranty pochodu Black Lives Matter, aby se mohl na vybraném místě vyfotit s Biblí v ruce a sází zejména na podporu bílých pravicově smýšlejících Američanů, kteří chtějí „učinit opět Ameriku skvělou“,[1] jak zní jeho volební heslo, Joe Biden podporuje, oslovuje a mobilizuje také voliče z velmi chudých, etnicky i nábožensky pestrých poměrů. I tito lidé často nacházejí útočiště v křesťanských kongregacích nejrůznějších denominací i v dalších náboženstvích. V pondělí 14. září Biden například promluvil u příležitosti virtuálního programu proti chudobě organizace Poor People´s Campaign (Kampaň chudých lidí), jejíž vznik inicioval v 60. letech dr. Martin Luther King Jr. Dnes v čele této organizace stojí reverend William Barber II. a reverendka Liz Theoharisová. Akce nesla podtitul „Volby jsou uvolněná síla“.[2]

Ačkoli organizátoři oslovili oba prezidentské kandidáty, na pozvání odpověděl pouze Joe Biden, jak řekl reverend Barber, když uváděl Bidenovo vystoupení. Více než dvouhodinový program byl přenášen pomocí sociální sítě Facebook, kde je ke shlédnutí i jeho záznam. Biden ve svém projevu mimo jiné prohlásil: „Společně můžeme pokračovat v Kampani chudých lidí dr. Kinga, která stojí na jednoduché morální pravdě, že jsme všichni stvořeni k obrazu Božímu a každý má právo na důstojné zacházení a respekt. (…) Chci být součástí vašeho hnutí, a proto jsem dnes zde. (…) Ukončení chudoby nebude jen aspirací, bude to teorie změny pro vybudování nové ekonomiky, která bude pro všechny.“ Biden prezentoval svůj záměr zvýšit minimální mzdu, zabývat se globálním oteplováním, rozšířením lékařské péče, placené nemocenské a dalšími sociálními projekty, jako je bezplatná péče o děti předškolního věku. Rovněž kritizoval současné vedení státu, které podle něj vydává falešné svědectví o tom, že země nesměřuje do krize a morálního úpadku. V Bidenově řeči bylo opakovaně možné zaslechnout biblicky znějící obraty a odkazy na konkrétní biblické pasáže, zejména Lukášovo evangelium.

Reverend William Barber II. Foto: Záběr ze záznamu akce Voting is Power Uleashed!

Stejně jako Biden vystupuje ve svém předvolebním programu na podporu sociálně slabé části obyvatel Spojených států, vystupují zase na jeho podporu někteří náboženští vůdci. Více než 350 náboženských představitelů a vedoucích nejrůznějších náboženských komunit se spojilo a vyjádřilo rozhodnutí veřejně podporovat volební kampaň dvojice Biden-Harrisová.

Luteránská pastorka Nadia Bolz-Weberová v rozhovoru pro Religion News Service řekla, že je to poprvé, kdy aktivně vystupuje na podporu nějakého politika: „Je to téměř forma vlastenectví v tom smyslu, že věřím ve skutečného ducha křesťanství tak silně, že nenechám víru napospas těm, kdo ji využívají jako kamufláž pro své sobectví a úzkoprsost. Stejně tak věřím i v ducha toho, o čem Amerika vždycky byla, a nepřenechám tuto zemi těm, kdo podporují politiky, kteří stavějí na úzkoprsosti a vlastních zájmech.“ Stejně tak i mnozí další z dotázaných odpověděli, že se rozhodli pro veřejnou podporu Bidena a Harrisové, protože cítí jako svou morální povinnost nenechat podruhé vyhrát Donalda Trumpa.

Také skupina Faith 2020, která se zformovala pod vedením presbyteriánského reverenda a viceprezidenta Union Theological Seminary v New Yorku Fredericka Davieho zahrnuje představitele nejrůznějších protestantských a evangelikálních denominací, afroamerických církví, muslimských a židovských komunit, ale také například i sikhské nebo mormonské zástupce.

Letošní prezidentské volby vnímají jako velmi zásadní a domnívají se, že Amerika stojí na rozcestí. Podle nich stojí program Bidena a Harrisové na správných náboženských základech lásky a spravedlnosti pro všechny, progresivního vedení zakořeněného v soucitu a lidské důstojnosti. Současného prezidenta Trumpa naopak vnímají jako nepřítele pravé víry, někdy ho dokonce vykreslují jako nebezpečného, špatného či dokonce jako „úmyslné zlo“. V provolání Faith 2020 na úvodní straně webové prezentace je psáno: „Letos v listopadu si můžeme zvolit naději před strachem.“

Klíčová témata prezidentské volby 2020. Pew Reaserch Center.

Apel na náboženské přesvědčení a náboženské profily kandidátů hraje zjevně v letošních prezidentských volbách ještě větší roli než v těch minulých. Před čtyřmi lety spíše vítězily postoje k otázkám ekonomiky, terorismu a migrace (shrnutí zde) a deklarace náboženského zázemí spolu se soudržnou rodinou spíše jen dotvářela morální image. Letos, kdy se klíčová témata točí (kromě stále aktuální ekonomiky) kolem spravedlnosti, násilí, rasové otázky, zdravotní péče a koronaviru (kompletní přehled zde), v jejichž interpretaci hrají náboženské postoje významnou roli, záleží na přesvědčení věřících voličů více než dřív. Ačkoli Trumpova náboženská sebeprezentace utrpěla v posledních měsících několik velmi zásadních ran, podle průzkumů Pew Research Center stále vede u bílých protestantů i katolíků. Biden však sklízí úspěchy u ostatních skupin věřících. Největší podíl příznivců má mezi černými protestanty, hispánskými katolíky, ale vede zároveň také u voličů bez vyznání a ateistů.

 

Tabulka volebních preferencí podle náboženského vyznání srpen 2020. Pew Research Center. Dostupné zde.

[1] Make America Great Again!

[2] Voting is Power Unleashed!

Článek přihlédl ke zprávám Religious News Service zde a zde a analýzám Pew Reaserch Center.

 

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 2/2006: Náboženství ve Spojených státech (plný text čísla zde).

Téma Dingiru 1/2019: Současný evangelikalismus (obsah zde).

Miloš Mrázek: Nejlepší přátelé Donalda Trumpa: Konzervativní evangelikalismus v USA u politického kormidla.

 

Související příspěvky:

Náboženství Kamaly Harrisové.

„Nestačí jen nebýt rasista…“

V zápase o Trumpovo prezidentství hraje náboženství stále významnější a stále více rozdělující roli.

Jak se v USA žije osobám bez vyznání?

Mormoni zůstávají věrní republikánům.

Reprezentant náboženské levice se profiluje jako protiklad Donalda Trumpa.

Jerry Falwell Jr. rezignoval kvůli skandálům.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments