Šrí Kršna Džanmáštamí – Festival příchodu Kršny

Šrí Kršna Džanmáštamí je hinduistickým svátkem oslavujícím narození pána Kršny, slaveným s velkým zápalem v Indii i jiných zemích během osmého dne monzunového měsíce[1]. V gregoriánském kalendáři letos připadá na 12. srpna.

Doba vzniku svátku je nejasná, nicméně tradice[2] tvrdí, že se svátek začal slavit nedlouho po narození Kršny, osmé inkarnace boha Višnua. Kršna se podle tradice narodil Dévakí a Vasudévovi, příslušníkům vládnoucího rodu v Mathuře roku 3228 př.n.l. Bratr Dévakí, zlý král Kamsa se dozvěděl, že těmto dvěma se má narodit ten, který jej posléze zabije. Proto je nechal uvěznit a dohlížel, aby byly zabity všechny děti, které se jim narodí. Sedmý a osmý syn (Balaráma a Kršna) se ovšem díky zásahu Kršnovy duchovní energie zachránili a poté vyrůstali ve vesnici Gókula nedaleko Mathury u přátel VasudévyJašódy a Nandy. Brzy se začalo ukazovat, že je malý Kršna zázračné dítě a jeho činy začaly být známé po celém kraji. Zanedlouho začali lidé slavit Kršnovy narozeniny, protože věřili, že je tento den šťastný. Kršna ve vesnici vyrostl a poté svého strýce Kamsu skutečně zabil.

Svátek Džanmáštamí vrcholí o půlnoci, kdy se věří, že byl Kršna za bouřné a deštivé noci narozen ve vězeňské cele, aby ukončil Kamsovu krutovládu. V Indii se tento den slaví písněmi, púdžami[3], áratí[4], foukáním na lastury[5] a houpáním kolébky se soškou Kršny. Hinduisté během Kršnových narozenin strojí děti do pestrobarevných kostýmů, procházejí centrem měst a tancem a písněmi oslavují zrození božstva. Nakonec zavěsí do výšky keramickou mísu s máslem[6] a mladí muži musí vytvořit dostatečně vysokou lidskou pyramidu, aby mohli nádobu rozbít.

Největší slavnosti se každoročně konají v Mathuře a Vrindávanu, místech, kde Kršna strávil život. Zdejší domy jsou bohatě vyzdobeny a v chrámech se konají modlitby a zpěvy po celou noc.

__________________________________

Poznámky:

[1] V Indii existují různé varianty kalendáře, podle jednoho kalendáře je to osmý den temné poloviny měsíce šrávanu, podle druhého kalendáře je to osmý den temné poloviny měsíce bhádrapada.

[2] Zejména Mahábharáta – Velké vyprávění o Bháratovcích, jeden z hlavních indických eposů.

[3] Obřad uctívání.

[4] Část púdži. V překladu znamená „něco, co odstraňuje temnotu“. V tomto významu nabízení svíce či pochodně soše božstva.

[5] Obdoba válečného rohu. Lastura slouží pro signalizaci během bitvy. Je jedním z atributů dospělého Kršny.

[6] Během dětství dělal Kršna mnohé klukoviny. Oblíbené jsou příhody, kdy kradl máslo.

___________________________________

Doporučená literatura:

Edwin Francis Bryant (2007). Krishna: A Sourcebook. Oxford University Press. pp. 449–457. ISBN 978-0-19-803400-1.

Christian Roy (2005). Traditional Festivals: A Multicultural Encyclopedia. ABC-CLIO. pp. 213–215. ISBN 978-1-57607-089-5.

___________________________________

Náhledový obrázek: Mnich klanící se malému Kršnovi, Bengálsko, 2016

___________________________________

Související články:

Kalendář: Holí – svátek barev

Padajátra: Oddaní Krišny putují po kraji s volským potahem

Prasádam a Ékádaší: jídlo a půst v hnutí Haré Kršna

Festival Ratha játra se letos konal dříve

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments