Iftár ve virtuálním světě: bez jídla, ale spolu

Posvátný muslimský měsíc ramadán začal letos 23. dubna a pomalu se chýlí ke svému závěru. Velmi důležitou součástí tohoto postního měsíce jsou večerní společenská setkání u příležitosti přerušení půstu (iftár). Ta probíhají nejen v rodinách, ale také v nejrůznějších organizacích. V minulých letech jsme u příležitosti ramadánu informovali o tradicích veřejných a mezináboženských oslav iftáru například v Bílém domě (zde) a na pražském Novém Městě (zde).

Albánský recitátor Besir Limani přednáší verše z Koránu.

Setkání k této příležitosti pořádá pravidelně také Islámská nadace na Slovensku. O loňské oslavě, která proběhla tradičně, tedy byla tvořena společenským programem a večeří, jsme psali zde. Letos se však tato událost musela obejít bez osobního setkání hostů i bez tradičních pochoutek muslimské kuchyně. Organizátoři nechtěli tuto akci zrušit úplně, proto zvolili alternativu a přenesli alespoň část programu do virtuálního prostoru. Více než 40 účastníků setkání nejrůznějších oborů, zájmů i vyznání se spojili při videokonferenci, pozdravili se navzájem a vyslechli projevy oslovených řečníků. Museli si sice odepřít společnou večeři, ale na druhou stranu virtuální prostředí umožnilo účast i hostům pobývajícím dlouhodobě v zahraničí.

V úvodu nejprve přednesl albánský recitátor Besir Limani z prostoru své mešity verše 2:183–186 z Koránu, v nichž je popsán půst během ramadánu, jeho důvod a smysl a později zazpíval ještě jednu muslimskou náboženskou píseň (našíd). Následně jednotliví hosté sdíleli své zkušenosti a poznatky z posledních týdnů a vyjádřili přání pro následující rok. Společným tématem, jako tomu u mezináboženských akcí bývá, byla především výzva k mezináboženskému setkávání, poznávání a dialogu. Zaznívaly pozitivní zkušenosti, kdy současná koronavirová krize do jisté míry spojuje, protože se týká stejnou měrou všech bez ohledu na rasu či náboženství, na druhou stranu však i rozděluje, protože podporuje strach ze sebe navzájem a setkávání. O tom hovořili manželé Zora (dramaturgyně a expertka na politiku kultury) a Dušan (teolog a religionista) Jaurovi, a také budějovický religionista Martin Klapetek. Ten navíc zmínil, že ačkoli v posledních letech zaznamenáváme pokles činnosti protimuslimských aktivistů, neznamená to, že zmizeli. Dialog, nemá-li zůstat jen prázdnou frází, musí podle Klapetka probíhat i v každodenních situacích. Hosté se shodli na významné roli Islámské nadace na Slovensku v tvorbě příležitostí k mezináboženskému dialogu a jeho nezbytnost pro boj s neznalostí, strachem, nenávistí a násilím. Podobné ocenění vyjádřila i právnička a lidskoprávní aktivistka Zuzana Števulová. Ředitel Islámské nadace na Slovensku Mohamad Safwan Hasna pak ilustroval aktivity nadace krátkou sekvencí fotografií z akcí, které proběhly v posledním roce.

Salma Al Hemani a její křesťanská přítelkyně z komunity Baraka hovoří o své zkušenosti z ramadánu.

Pavol Demeš, bývalý slovenský ministr zahraničních věcí a poradce prezidenta Michala Kováče, řekl, že nikdy dříve neviděl tolik rozkolísané vztahy ve světě jako dnes. Velikost a síla států podle něj nyní už nic nevypovídá o tom, jak je daný stát schopen se vyrovnat s krizí ekonomicky i lidsky. Tato zkušenost je nová a značně mění dosavadní mezinárodní vztahy a postavení jednotlivých států. Hovořil také o svém letošním výjimečně silném prožívání období předvelikonočního půstu ve své, tedy katolické, náboženské tradici a hlubokém pocitu sjednocení se světem při bohoslužbách papeže Františka ve Vatikánu. Jeho myšlenky a pozdravy patřily také muslimům v New Yorku, což je podle něj v současnosti jedno z nejzkoušenějších měst na planetě.

O vlastní zkušenosti s postním obdobím i významu společného jídla pro mezilidské vztahy se podělili další hosté: jemensko-slovenská studentka Salma Al Henami a její přátelé z komunity Baraka na Slovensku, františkánský řeholník a katolický kněz Félix Mária Žiška a liberální rabín slovenského Ústředního svazu židovských náboženských obcí Miša Kapustin, který vyjádřil přání, aby se přátelé tohoto setkání už brzy mohli sejít osobně u plného stolu.

Celé setkání trvalo jen něco málo přes hodinu a jeho záznam bude v nejbližších dnech zveřejněn na facebookové stránce IslamOnline.sk, kterou spravuje právě Islámská nadace na Slovensku.

 

Psali jsme v Dingiru:

Téma čísla 4/2001: Současný islám (plný text čísla zde)

Téma čísla 4/2014 Reformní hnutí uvnitř i vně islámu (obsah a vybrané články zde)

Související příspěvky:

Ramadán – dny v odříkání i noci plné veselí

Kalendář: svátek Prorokovy cesty do Jeruzaléma

Moslimovia slávili iftár v Bratislave

Zápas mezi indickými nacionalisty a muslimy eskaluje

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments