Filosof Daniel C. Dennett zemřel

V pátek 19. dubna 2024 zemřel ve věku 82 let filosof Daniel Clement Dennett III., známý jako Daniel C. Dennett. Patřil mezi nejprodávanější a nejvlivnější nejen mezi americkými filosofy současnosti. Slavný byl především svým anti-teistickým postojem, který jej zařadil do hypotetické skupiny „čtyř jezdců nového ateismu“ – myslitelů výrazně kritických vůči jakékoli formě teismu. Patřili by sem i Richard Dawkins, Sam Harris a Christopher Hitchens.

Mimo kritického hodnocení náboženství se Dennett intenzivně věnoval filosofii mysli, kde zastával naturalisticky-evolucionistické stanovisko. Všechny mentální fenomény včetně náboženství nebo přesvědčení o svobodě vůle tak lze podle jeho názoru vysvětlit jen za použití biologické terminologie, bez odkazu k jakémukoli typu transcendentna.

Ačkoliv i z pohledu některých současných koncepcí filosofie mysli pocházejících rovněž z anglosaského prostředí jsou názory, k nimž se Dennett hlásil, příliš radikální a v tomto smyslu jaksi „těžkopádné,“ nelze popřít, že pohrdání náboženstvím či popírání možnosti svobody vůle není dnes nic neobvyklého (někdo by možná řekl, že spíše naopak). To, co Dennetta proslavilo, tedy nebyl jeho skepticismus k obsahům tradičního náboženství (především křesťanského); byla to, zaprvé, připravenost hájit nejen filosofickou neudržitelnost náboženských stanovisek, ale i (a to je programem nového ateismu) přesvědčení o jejich principiální škodlivosti a společenské nebezpečnosti. Zadruhé to byla jeho snaha o zjednodušování složitých témat tak, aby byla přístupná i vzdělané veřejnosti, nejen profesionálním filosofům. Je vhodné poznamenat, že tento cíl je velmi vítaný a na Dennettově příkladu lze vidět, že může nést hojné plody.

Kontroverznost Dennettovy osobnosti samozřejmě vzbuzovala (často oprávněnou) kritiku z nejrůznějších stran. Zde je ovšem dobré si připomenout Aristotelovu myšlenku, podle níž fakt, že někdo vyřešil problém z našeho pohledu špatně, neznamená, že bychom jej měli nenávidět či se mu vysmívat, ale že bychom mu měli být naopak vděční za to, že nám ukázal, kudy cesta nevede.

Zdroj: New York Times.

Náhledová fotografie: Edge.

Psali jsme v Dingiru:

téma: Atheismus, Dingir 12 (2), 2009, plný text čísla: zde.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
teista
teista
24. 4. 2024 10:38

D.D. podal svou smrtí důkaz existence Boha.

zrI-bhagavAn uvAca
kAlo ‘smi loka-kSaya-kRt pravRddho
lokAn samAhartum iha pravRttaH…

Vznešený pravil: Jsem čas, velký ničitel světů, a přišel jsem, abych pohltil všechny lidi. … Bhagavad gItA 11.32