Zahraniční zprávy

Misionář ateismu v muslimském světě Richard Dawkins

Poté, co se asi nejslavnější současný propagátor ateismu Richard Dawkins dozvěděl, že bylo údajně ilegálně staženo 30 miliónů (jenom v Saúdské Arábii 3 milióny) elektronických kopií arabského překladu jeho díla The God Delusion (česky Boží blud), rozhodl se iniciovat projekt, jehož cílem bude nabízet kopie této a šesti dalších jeho knih v různých jazycích muslimského světa také legálně.

 

Kniha poprvé vyšla v roce 2016. Oficiálně se prodaly 3 milióny výtisků a byla přeložena do 35 jazyků.  

Britský deník The Times k tomu poznamenává, že Dawkins je kvůli svým názorům kritizován z různých stran napříč politickým spektrem. Z jeho levé strany je mu vyčítáno právě jeho odsuzování islámu. V minulém roce rozhlasová stanice z Berkeley KPFA zrušila kvůli Dawkinsovým „urážlivým“ výrokům na adresu islámu akci, na kterou již prodala stovky vstupenek. Vědec a spisovatel nad tím tehdy vyslovil politování, jelikož tato stanice byla při jeho pobytu v Kalifornii jeho oblíbenou.

 

Richard Dawkins při ateistické kampani ve Velké Británii v roce 2009.  Foto Flickr.

 

Podle Christian Today, zde. Původní zpráva: „Richard Dawkins will give away The God Delusion to Muslims,“ The Times 19. 3. 2018, zde.

 

Související příspěvky:

Studie: Jsou ateisté inteligentnější než věřící? (zde)

Egyptská vláda chce chránit křesťany, ale postihovat ateisty (zde)