Okolnosti zatčení učitele jógy a tantry Gregoriana Bivolarua

O loňském dramatickém zadržení rumunského zakladatele školy MISA (Hnutí pro duchovní integraci do Absolutna), dnes známé jako ATMAN, po nájezdu francouzské policie jsme informovali zde. (Součástí mezinárodního společenství je i česká Duchovní škola Rezonance.) Okolnosti zadržení popsala kanadská socioložka náboženství Susan Palmerová v pěti článcích, které vyšly ve zpravodajském portále Bitter Winter ve dnech 1. – 6. března 2024 (první je k dispozici zde). Následující odstavce jsou inspirovány informacemi z těchto článků. Vzhledem k okolnostem Bivolaruova zatčení je třeba připomenout, že Susan Palmerová je – kromě jiného – spoluautorkou výborné knihy Bouřící Sion: vládní nájezdy na náboženské komunity.[1]

Ke svým článkům Palmerová využila rozhovory s 25 rumunskými jóginy z hnutí MISA ve věku od 27 do 72 let; 14 z nich bylo při nájezdu 28. listopadu 2023 také zadrženo. Rozhovory vedla v Bukurešti v lednu tohoto roku. Nájezdu se účastnilo asi 154 policistů, kteří zasahovali v osmi budovách: pěti v Paříži a ve třech na jednom pozemku v Nice. Zadrženo a vyslýcháno bylo asi 95 jóginů. Šest z nich, včetně Bivolarua, je stále zadrženo; hrozí jim obvinění ze zneužití slabosti, znásilnění, únosu a obchodu s lidmi.

Trestný čin zneužití slabosti je specialitou francouzské legislativy. Dostal se do ní prostřednictvím zákona, který je znám jako zákon Abouta a Picardové nebo též jako „francouzský zákon o vymývání mozků“. Národní shromáždění ho přijalo v květnu roku 2001 na základě doporučení centristického senátora Nicholase Abouta a socialistické poslankyně Catherine Picardové. Jeho účelem je umožnit státu, aby stíhal vůdce „sekt“ (guruy), kteří škodí svým následovníkům prostřednictvím mentální manipulace jimi. Vůdce tzv. sekty, který se dopustí „podvodného zneužití stavu neznalosti nebo slabosti“, může být podle tohoto zákona odsouzen až k pěti letům vězení a pokutě až 750 tisíc euro.

Poprvé byl tento zákon použit roku 2004; tehdy byl odsouzen Arnaud Mussy, vůdce teosofického společenství Néo-Phare, za mentální manipulaci se zranitelným stoupencem, který spáchal sebevraždu, k podmíněnému trestu tří let a pokutě 115 tisíc euro. Před Bivolaruem byli na základě podezření ze zneužití slabosti zadrženi už tři učitelé jógy. Gabriel Loison byl roku 2011 odsouzen za zneužití slabosti, podvod a znásilnění čtrnáctileté dívky k 15 letům ve vězení. Jeho manželka čelila obvinění ze zneužití slabosti, ale byla osvobozena, protože ji soud nahlédl jako Loisonovu oběť a nikoli jako jeho spolupachatele. Učitel jógy Christian Ruhaut byl roku 2016 stíhán za zneužití slabosti a odsouzen též za praní špinavých peněz k podmíněnému trestu čtyř let odnětí svobody. Jen měsíc a několik dní před Bivolaruem byl zadržen učitel kundaliní-jógy Jean-Louis Astoul a obviněn ze zneužití slabosti a dalších zločinů.

Podkladem pro zadržení Gregoriana Bivolarua v listopadu loňského roku byla zpráva francouzského úřadu MIVILUDES, vydaná v červenci. Úřad v ní cituje dvanáct svědectví od bývalých členů MISA. Na jejich základě pojal pařížský státní zastupitel podezření, že se Bivolaru a jeho nejbližší spolupracovníci dopustili trestných činů. MIVILUDES (Mission interministérielle de vigilance et de lutte contre les dérives sectaires, Mezirezortní úřad pro ostražitost vůči sektářským úchylkám a boj proti nim) byl založen roku 2002 a je v Evropě (spolu s podobnými belgickými úřady) výjimečný. MIVILUDES nahradil úřad MILS (Mission interministérielle de lutte contre les sectes, Mezirezortní úřad pro boj proti sektám), který byl kritizován i na mezinárodní scéně kvůli omezování náboženské svobody. Založen byl roku 1998. Toto datum osvětluje jak existenci těchto ojedinělých úřadů, tak dává smysl i zákonu Abouta a Picardové: Francie v té době prožívala šok z hromadných vražd a sebevražd, jichž se dopustili příslušníci Řádu Slunečního chrámu v letech 1994, 1995 a 1997 ve Francii a frankofonních částech Švýcarska a Kanady. Bezmocnost státu zabránit po roce 1994 dalším tragédiím v Řádu byla tehdy velmi frustrující a vedla k úsilí založit úřad, který by na nová náboženská hnutí dohlížel a věnoval pozornost jejich oponentům.

A nejde jen o dohled. Roku 2009 zřídilo Ministerstvo vnitra a zámořské Francie speciální policejní odbor, zaměřený na trestné činy spáchané tzv. sektami a na pomoc jejich obětem (CAIMADES). Právě tento policejní sbor vedl razii loňského listopadu v budovách obývaných převážně rumunskými stoupenci Gregoriana Bivolurua. Podle svědectví, která Palmerová nashromáždila, byl zásah veden velmi razantně. Jógini vypovídali, že policisté s nimi jednali velmi tvrdě jako se zločinci. Zároveň prý ale policisté působili zmateně: hledali místnosti, v nichž by byly zavřeny ženy jako oběti obchodu s lidmi, a chtěli je osvobodit, a hledali i místnosti, v nichž by byly natáčena erotická videa a vedeny erotické chaty. A nebyli si vůbec jisti, kdo z přítomných jóginů má být pachatel a kdo oběť… Bude zajímavé sledovat, jak si se shromážděnými důkazy poradí soud. Ale každopádně – Susan Palmerová má další úžasný materiál pro pokračování knihy o policejních zásazích v náboženských komunitách. Úžasný ovšem jen pro nás, kdo dění sledujeme z klidu svých pracoven a domovů.

Poznámka:

[1] WRIGHT, Stuart A. – PALMER, Susan J., Storming Zion: Government Raids on Religious Communities, New York: Oxford University Press 2016.

Náhledová fotografie: Gregorian Bivolaru se svými žáky na letním táboře v Costinești roku 1998. Foto: Bitter Winter.

Psali jsme v Dingiru:

VOJTÍŠEK, Zdeněk: Jóga, tantra a trestní stíhání, Dingir 20 (2), 2016, s. 44–48.

VOJTÍŠEK, Zdeněk: Společenství jóginů a tantrikůDingir 20 (2), 2016, str. 61–63.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments