Gregorian Bivolaru, zakladatel tantrického hnutí MISA, byl včera zadržen

Aktivista Jakub Jahl upozornil redakci Náboženského infoservisu na aktuální vývoj v kauze, kterou religionistický časopis Dingir i Infoservis dlouhodobě sleduje: Gregorian Bivolaru (*1952), mezinárodně hledaný zakladatel jógického a tantrického Hnutí pro duchovní integraci do Absolutna (MISA) byl včera v Paříži zadržen. Česká i zahraniční média (například zde nebo zde) sdělují, že zátah provedlo 175 ozbrojených policistů a spolu s Bivolaruem bylo zadrženo dalších 40 jóginů.

Jak je podrobněji uvedeno ve starším článku, Bivolaru byl ve svém rodném Rumunsku pronásledován komunistickým režimem a poprvé uvězněn roku 1984. Jeho obviňování z trestných činů pokračovalo i po změně režimu a vyvrcholilo roku 2004 trestním stíháním. Pochybnosti o oprávněnosti tohoto stíhání vedly k tomu, že uprchlému Bivolaruovi švédské úřady udělily azyl. Rumunský Nejvyšší soud ho ovšem roku 2013 odsoudil v nepřítomnosti k trestu odnětí svobody. Roku 2016 byl Bivolaru zadržen ve Francii, vydán do Rumunska a nastoupil trest. Následujícího roku 2017 byl podmínečně propuštěn a opět odešel ze země. Jeho další stíhání iniciovalo Finsko kvůli údajnému obchodování s lidmi. Na základě mezinárodního zatykače byl včera zadržen.

Rejstřík činů, z nichž budou Bivolaru a možná i někteří jeho stoupenci obviněni, bude pravděpodobně širší. Média uvádějí na základě policejních zpráv také znásilnění, únos, omezování svobody, vynucování sexu, vynucování účasti v pornografii apod. Podezření ze spáchání trestných činů na území Česka vyjádřila i reportáž zpravodajství Seznam Zprávy. Česká část hnutí MISA (nyní ATMAN), sdružená v Duchovní škole Rezonance, se proti reportáži ohradila. Právní kroky Rezonance zvažuje také proti Jakubu Jahlovi.

Společenství Gregoriana Bivolarua není zdaleka jediné, které se zabývá tzv. neotantrou, západním kreativním zpracováním indické esoterické tradice, jejíž součástí je (v různé podobě) také náboženská práce se sexualitou. Není jediné ani v tom, že účastníci tantrických kursů a programů získávají – kromě jiného – jiné vnímání tělesnosti a jiný vztah k sexualitě, často odlišný od pojetí běžných v okolní společnosti. Mezi v současnosti působícími tantrickými společenstvími je ale Bivolaruovo hnutí velmi pravděpodobně nejstarší a největší. Bivolarua se tak nejvíce týká otázka, zda vztah k tělu a sexualitě má u něj a jeho stoupenců rozměr „jenom“ nábožensky motivovaného překračování konvencí, anebo zda nabývá i podoby násilného a jiného protiprávního chování. Tuto otázku teď bude mít na stole soud.

Náhledová fotografie: Australia Tone.

Psali jsme v Dingiru:

VOJTÍŠEK, Zdeněk: Jóga, tantra a trestní stíhání, Dingir 20 (2), 2016, s. 44–48.

VOJTÍŠEK, Zdeněk: Společenství jóginů a tantrikůDingir 20 (2), 2016, str. 61–63.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Jakub Jahl
Jakub Jahl
29. 11. 2023 23:24

Děkuji moc za objektivní článek.