Vernisáž výstavy světa Siranie

V úterý 5. března 2024 proběhla vernisáž k výstavě fantasy světa Siranie, kterou uspořádali jeho autoři – či přesněji průzkumníci – v kavárně REC.esse na pražském Břevnově. Siranie je fantasy světem, do něhož religionista se zaměřením na severské tradice, autor a hlavní pořadatel výstavy Jan A. Kozák dle svých slov „zabloudil zhruba ve čtrnácti letech.“ Později do světa Siranie začal zvát také své kolegy a přátele, se kterými jej společně navštěvují, objevují a prozkoumávají.

Tímto způsobem se svět Siranie rozrostl a zaplnil množstvím barvitých příběhů, které skupina autorů přenáší ven za jeho hranice v podobě povídek, komiksů, kreseb, deskové i počítačové hry. V minulém roce byl dokončen také první ucelený příběh sepsaný v knize Sága o Lundirovi, kterou jsme recenzovali zde a jež byla vybrána porotou cen Magnesia Litera do širší nominace v kategorii „Litera za fantastiku“.

V úvodu vernisáže představil Jan A. Kozák asi čtyřicítce návštěvníků vernisáže tým autorů a dalších pořadatelů výstavy. Zvláštním hostem byla autorka fantasy a sci-fi příběhů Lucie Lukačovičová, která se podělila o své zážitky spjaté se Siranií, včetně cenných spisovatelských zkušeností, které z tohoto světa načerpala v začátcích své literární dráhy. Ve světě Siranie vznikly její povídky pro sérii „Stíny“ – antologické sbírky povídek Stíny věží, Stíny věcí, Stíny snů, Stíny moře a Stíny lidí.

Na výstavě jsou k vidění mapy různých oblastí Siranie Jakuba Hrušky, autorské tisky, rukodělné artefakty a původní zápisy z průzkumnických výprav Johany Passerin, ukázky komiksových kreseb Jana Dřevíkovského či iluminace Jiřího Karbana k Sáze o Lundirovi. Dále je možné nahlédnout do textů Jana A. Kozáka i Lucie Lukačovičové, vyzkoušet si videohru ze světa Siranie nebo si vylosovat věštbu z fragmentů siranijských básní. Na výstavě je také k dostání výtisk knihy Ságy o Lundirovi a tisky iluminací, map a dalších siranijských artefaktů. Výstava bude otevřena do konce března.

Fotogalerie z vernisáže:

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments