Nezletilé nevěsty: stíhání dalšího vůdce fundamentalistických mormonů

Bezpochyby nejkontroverznější část nauky mormonismu se týká tzv. plurálního manželství, tedy soužití jednoho muže s několika manželkami jako prostředku dosažení božství a nejvyššího nebe. Nejpočetnější mormonské společenství Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů (zkr. LDS) tuto praxi opustilo již v roce 1890 na základě zjevení prezidenta Wilforda Woodduffa a dnes ji zcela odmítá, ale dodnes existují mormonské fundamentalistické skupiny (zkr. FLDS), které tuto praxi udržují. Nejen, že praktikují polygamii, ale nevěstami se nezřídka stávají i nezletilé dívky.

Do širšího povědomí se bezpochyby zapsal případ komunity vedené Warrenem Jeffsem, jenž měl sám 78 manželek a od roku 2011 si v Texasu odpykává doživotní trest za sexuální zneužívání dětí. Působení této církve reflektuje například seriál Netflixu „Buď milá, modli se a poslouchej“, jehož recenzi jsme uveřejnili zde. Po Jeffsově odsouzení zabraly texaské úřady ranč Sion, zmenšila se také komunita obývající původní sídlo v coloradském Short Creek. Ve snaze uniknout dohledu úřadů vznikají nové skupiny Fundamentalistické církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů na nových místech.

Americký Federální úřad pro vyšetřování nyní již druhým rokem řeší případ vůdce jedné z těchto nových skupin vzniklých po Jeffsově zadržení, která vytvořila komunitu na pomezí Colorado City (Arizona) a Hildale (Utah). Samuel Bateman byl poprvé zatčen v srpnu 2022, když si policista v arizonském městě Flagstaff náhodou všiml malých prstů ve škvíře nedoléhajících dveří uzavřeného přívěsu. Uvnitř, v nevětraném a provizorně zařízeném prostoru našel tři dívky ve věku mezi 11 a 14 lety.

FBI uvedla, že Bateman má aktuálně více než 20 manželek, včetně 10 dívek mladších 18 let. Manželky dával také jako dárky svým mužským stoupencům a tvrdil, že tak činí na příkaz Nebeského Otce. Vyšetřovatelé dále tvrdí, že Bateman hodně cestoval mezi Arizonou, Utahem, Coloradem a Nebraskou, kde měl pravidelně sex s dalšími nezletilými dívkami, také byly dívky za tímto účelem mezi státy převáženy. Některé jeho sexuální aktivity byly navíc údajně zaznamenávány a přenášeny mezinárodně prostřednictvím elektronických zařízení. Bateman po stoupencích údajně požadoval, aby se ostatním veřejně přiznávali k jakékoli neuváženosti či selhání. Prohřešky trestal dočasným odnětím pospolitosti či veřejným ponižováním, ukládal i tresty sexuální povahy. Tvrdil, že tyto tresty pocházejí od Pána.

V souvislosti s jeho zadržením (které bylo krátce přerušeno díky složené kauci, ale následně byl opět vzat do vazby kvůli maření vyšetřování), úřady odebraly z jeho komunity devět nezletilých dívek a umístily je do pěstounské péče. Osm dívek později od pěstounů uteklo (či spíše bylo odvezeno) – nalezeny byly ve státě Washington ve vozidle, které řídila jedna z Batemanových dospělých manželek.

Samuel Bateman aktuálně čelí obviněním ze sexuálního zneužívání dětí, spiknutí za účelem převozu nezletilých přes státní hranice a jejich sexuálního zneužívání, manipulaci s důkazy a maření vyšetřování, spiknutí za účelem únosu zmíněných dívek a několika dalších trestných činů. Spolu s ním byly obviněny také tři jeho dospělé manželky, které zorganizovaly únos odebraných nezletilých nevěst do Washingtonu, a dva muži, kteří jsou kromě jiného obviněni z použití prostředků mezistátního obchodu k přesvědčení nebo donucení nezletilého k sexuální aktivitě. Bateman svou vinu odmítá.

V případu došlo v úvodu letošního roku k několika zásadním průlomům. Nejprve spoluobviněné manželky přiznaly a vypověděly okolnosti únosu dívek z pěstounských rodin a potvrdily Batemanovy sexuální aktivity s nezletilými, a nyní svou vinu na převážení nezletilých za účelem sexu s Batemanem přiznal třiapadesátiletý Moroni Johnson. Soudní přelíčení je naplánováno na 22. září.

Článek čerpá ze zpráv The Associated Press (zdezde) a Religion News Service.

Náhledový obrázek: Zakladatel mormonismu Joseph Smith hovoří k ženám.

Psali jsme v Dingiru:

Dingir 3/2001: Náboženství mormonů (celé číslo dostupné zde).

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments