Důležitý krok k integraci tureckých muslimů v Německu

Slovo „milník“, které použila německý spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová je možné trochu moc patetické, ale významný krok to bezpochyby je: německé a turecké úřady se konečně dohodly na tom, že imámové v mešitách v Německu, navštěvovaných Turky, budou napříště vzděláváni v Německu, a nikoli vysíláni z Turecka. Dohodu o tom uzavřelo ministerstvo vnitra s Turecko-islámskou unií pro náboženské záležitosti (DITIB) a tureckým náboženským úřadem (Diyanet). O tom, že působení těchto náboženských organizací je značně kontroverzní, jsme se zmínili už zde. O dohodě poskytla zprávu německá média 14. prosince například zde nebo zde.

Dlouholetý problém je v tom, že do tureckých mešit v Německu vysílá imámy Diyanet. Ti jsou tak tureckými státními zaměstnanci a řídí se pokyny úřadu. Obvykle přicházejí na čtyři roky, neumějí německy, neznají německé reálie a nevědí nic o hodnotách, na nichž se německá společnost shoduje. Integrace jimi ovlivňovaných Turků do německé společnosti je samozřejmě problematická. Ostatně – v této situaci nebylo vlastně až takovým překvapením, že v tureckých prezidentských volbách letos v květnu hlasovalo pro Recepa Tayyipa Erdoğana asi 67 % voličů z řad německých Turků, což je dokonce o 15 % víc, než Erdoğan – známý svými značně rezervovanými postoji k západním hodnotám – získal v samotném Turecku.

Nyní budou turečtí imámové postupně nahrazováni těmi, kteří své náboženské vzdělání získali v Německu. Za tímto účelem vznikla roku 2019 Islámská univerzita v Německu se sídlem v dolnosaském Osnabrücku. Dvouleté studium zakončilo letos v květnu prvních 26 imámů. Imámy připravuje také akademie unie DITIB v Kolíně nad Rýnem. Předpokládá se, že by – podle odhadu spolkového ministerstva vnitra – asi tisíc imámů vyslaných úřadem Diyanet mohlo být nahrazováno asi stovkou v Německu vzdělaných imámů ročně.

Náhledová fotografie: Tagesschau.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments