Mauna Kea: věda a posvátno v dialogu

Pokud bychom měřili výšku Havajských ostrovů ode dna oceánu, mohli bychom je prohlásit za nejvyšší pohoří světa. Nejvyšší z havajských vrcholů patří neaktivní štítové sopce Mauna Kea – z její celkové výšky 10 205 metrů ční nad hladinu Tichého oceánu 4 205 metrů. Bílá hora, jak by bylo možné její název přeložit, je ze své sopečné povahy, a také vzhledem k tamním klimatickým podmínkám, bohatá na exotickou faunu a flóru, a tak se postupně v průběhu 2. poloviny 20. století stala vyhledávanou turistickou destinací. Vzhledem ke své výšce a poloze je zase výhodným, vlastně celosvětově nejvýhodnějším stanovištěm pro astronomické observatoře. V současnosti se jich zde nachází deset a díky jejich přítomnosti zde byla učiněna řada vědecky významných pozorování a objevů. Například umožnily získat důkaz o tom, že Mléčná dráha má ve svém středu supermasivní černou díru. Tento výzkum vedl v roce 2020 k udělení Nobelovy ceny za fyziku německému vědci Reinhardu Genzelovi a Američance Andree Ghezové (třetím oceněným vědcem byl britský matematický fyzik Roger Penrose za důkaz vzniku černých děr v rámci obecné teorie relativity).

Tyto bezesporu úžasné objevy mají však i svou stinnou stránku. V očích domorodých Havajců tato výstavba znečišťuje tamní životní prostředí, urychluje erozi, a navíc narušuje posvátnost vrcholu hory, jenž pro ně má hluboký spirituální význam. V tradiční havajské mytologii je Mauna Kea prvorozeným synem nebeského otce a matky země, na jejím vrcholu přebývají bohové a je kolébkou všeho stvoření. Jedna z bájí vypráví kupříkladu příběh havajského náčelníka, jenž se chtěl na vrcholu hory Mauna Kea dvořit bohyni sněhu Poliahu. Přístup na horu mu byl nakonec umožněn, ale jen pod podmínkou, že jeho kroky budou přesně kopírovat stopy zanechané průvodci, kteří ho doprovodí k bohyni a zase zpět. Toto vyprávění metaforicky ztvárňuje nedotknutelnost a chráněnost tohoto místa, na něž může lidská noha vstoupit jen velmi opatrně a nikoli bezdůvodně, jen s povoláním. Na svazích hory jsou nesčetné ceremoniální plošiny, pohřebiště předků či vysokohorské jezero, o němž se věří, že má léčivé vlastnosti. Jedním z klíčových prvků spirituální praxe Havajců vztažených k hoře je také ticho a nepřítomnost všeho rušivého, jež posvátnost místa podporuje.

Zdejší domorodí obyvatelé, aktivisté a ochránci kulturního a přírodního dědictví Havajských ostrovů proto dlouhodobě protestují jak proti masivnímu turismu, tak i proti výstavbě dalších astronomických observatoří, které přivádějí lidi a dělají hluk tam, kde má být posvátné ticho a kde se má pouze naslouchat. V roce 2019 proběhly protesty proti navrhovanému projektu třicetimetrového dalekohledu v hodnotě 2,65 miliardy dolarů. Tento protest katalyzoval schválení nového státního zákona, který převádí jurisdikci hory na novou správcovskou autoritu složenou z vědců a strážců tamního kulturního a duchovního dědictví. Mauna Kea Stewardship and Oversight Authority, jak se tento nový úřad nazývá, přebírá správu vrcholu hory od Havajské univerzity. Rozhodne, zda obnovit již šedesát pět let trvající pronájem pozemků na vrcholu, který vyprší v roce 2033, a podnájem pozemků využívaných všemi horskými teleskopy, a za jakou cenu. Současná smlouva totiž vrchol hory pronajímá za symbolickou cenu jednoho amerického dolaru ročně. Pokud by smlouva obnovena nebyla, dalekohledy by musely být odmontovány a půda pod nimi vrácena do původního stavu.

Jak se zdá také z rozsáhlého článku publikovaného v Religion News Service, žádná ze stran nechce redukovat debatu o ochraně hory Mauna Kea na konflikt zdejší kultury s vědou. Havajští spirituální vůdci potřeby vědeckého zkoumání neodmítají a uvědomují si, že je hora svou polohou pro výzkum vesmíru nepostradatelná. Stejně tak mnozí astronomové respektují havajské kulturní a přírodní dědictví, dokonce usilují o porozumění tamní spirituální praxi a citlivější přístup k užívání tohoto vědecky i spirituálně významného místa. Je však otázkou, zda je vůbec možné dosáhnout oboustranně přijatelného kompromisu a uzpůsobit vědeckou aktivitu na hoře tak, aby byla v souladu s duchovním dědictvím Havajců.

Náhledový obrázek: Observatoře na vrcholu hory Mauna Kea. DALL.E.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments