Sino-vatikánská dohoda a situace čínských katolíků v roce 2023

Na blížící se shromáždění Biskupské synody v říjnu 2023 zve Svatý stolec také čínské biskupy. Na vatikánskou synodu byli pozváni dva čínští biskupové, Joseph Yang Yongqiang (1970) a Anthony Yao Shun (1965). Získali také povolení k výjezdu od čínské vlády. Jejich účast je výsledkem prozatímní dohody mezi Svatým stolcem a vládou Čínské lidové republiky (ČLR). Ta byla již dvakrát prodloužena, naposledy v roce 2022 (psali jsme zde). Nicméně i po jejím podepsání jsou vztahy mezi Vatikánem a ČLR velice napjaté. Na jedné straně přináší jisté ovoce, například v podobě prvního společného svěcení čínských biskupů, avšak již v roce 2022 byla také ze strany ČLR porušena, když byl John Peng Weizhao (1966) jmenován pomocným biskupem v diecézi Jiangxi, kterou Svatý stolec neuznává. Další porušení přišlo letos, když byl Joseph Shen Bin (1970) jmenován šanghajským biskupem bez vědomí Vatikánu. Vatikán se i tak neustále snaží podporovat dialog s čínskou vládou, a přestože vydal nesouhlasné prohlášení o porušení dohody, následně biskupa dodatečně vysvětil.

Je evidentní, že Vatikán má o udržení této dohody silný zájem. Vedle mnoha ústupků ze strany Svatého stolce to jasně ukazuje i angažovanost papeže Františka. Během své návštěvy Kazachstánu v minulém roce požádal o audienci u prezidenta Si Ťin-pchinga, který se tam v té době také nacházel. Čínský prezident však audienci odmítl. Také při nedávné cestě do Mongolska se František při přeletu nad čínským územím modlil za Čínu a její obyvatele. I přes pozitivní odezvu ČLR na snahu o prohloubení vzájemné důvěry, zakázala čínská vláda biskupům navštívit papeže během jeho pobytu v Mongolsku.

Vatikán obhajuje své úsilí o dialog cílem propojit všechny čínské katolíky se Svatým stolcem a snad i postupně zlepšit jejich celkovou situaci v ČLR. Avšak touha po zlepšení situace se zatím nenaplnila, a pravděpodobně se tak brzy ani nestane, protože čínský režim je vůči všem náboženským skupinám stále více restriktivní.

Navíc, podle nových průzkumů, se počet všech křesťanů v ČLR snižuje. Výzkumný institut Pew Research Center v srpnu 2023 vydal zprávu ohledně zpomalení růstu počtu křesťanů v Čínské lidové republice. Cílem institutu bylo analyzovat dostupné statistiky od roku 2010 a dospěl k závěru, že navzdory předpokladům nepozorujeme v Číně nárůst věřících, kteří se hlásí k protestantskému nebo katolickému vyznání. Naopak, jejich zpráva ukazuje na pokles vyznavačů. Problémem této studie je, že analýza je založena na průzkumech, které jsou do značné míry ovlivňovány čínskou vládou. Můžeme se opravdu spoléhat na data získaná výhradně z oficiálních státních statistik? Mnoho výzkumníků, kteří se zabývají křesťanstvím v ČLR, upozorňuje právě na nedostatečnou věrohodnost těchto statistik a také na zprávy vydané agenturou Pew Research Center.

Proč je tak obtížné zjistit, kolik je katolíků v ČLR? Vlastenecké sdružení působí pod záštitou Komunistické strany Číny a mnoho čínských katolíků se v této státem kontrolované organizaci odmítlo registrovat. To platilo zejména před rokem 2018, kdy byla podepsána dohoda mezi Vatikánem a ČLR, ale mnozí však nejsou zaregistrováni ani dnes. Vzhledem k autoritářskému režimu Čínské lidové republiky je svoboda vyznání omezena. Tento fakt vede mnoho katolíků k tomu, že se ke své víře oficiálně nehlásí. Také křty malých dětí se častěji uskutečňují v tzv. podzemní církvi, která nemá oficiální spojení s Vlasteneckým sdružením (i když z pohledu Vatikánu jsou obě skupiny vnímány jako jednotné). Mnozí věřící jsou stále více opatrní při veřejném projevování své víry v režimu, který se stále více stává nepřátelským vůči náboženství.

Obálka nedávno vydané knihy Magdaleny Rychetské Bouřlivý příběh. Postavení katolíků v Čínské lidové republice, Brno: Masarykova univerzita 2023.

Pořád je zjevné, že katolická komunita čelí tlaku, i když se v posledních letech mění strategie, které komunistická strana Číny využívá k omezování náboženské svobody. Je zřejmá snaha strany o úplnou kontrolu a podřízenost, avšak s konečným cílem odstranit náboženství z čínské společnosti.

Náhledová fotografie: šanghajský biskup Joseph Shen Bin. Foto: RichRaho, Twitter.

Psali jsme v Dingiru:

MASLÁKOVÁ, Magdaléna. Pod tlakom strany a vlády: Aká je situácia Vlasteneckého združenia čínskych katolíkov? Dingir 22 (3), 2019 s. 80–82.

Téma Čínské duchovní tradice u nás, Dingir 14 (2), 2011, text celého čísla.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments