Seminář s bývalým představitelem společenství Šrí Činmoje

Katedra religionistiky Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy pořádá seminář pro studenty kursu „Nová náboženská hnutí“ i pro veřejnost s Dušanem Štrausem, bývalým vedoucím představitelem slovenského společenství indického duchovního vůdce Šrí Činmoje (1931–2007). Dušan Štraus využil svou zkušenost jako autor románu Se slonem na ramenou (vyšlo roku 2022 slovensky pod názvem So slonom na pleciach s podtitulem Autentický príbeh bývalého lídra sekty). Seminář se koná ve středu 1. listopadu 2023 od 17 hodin v posluchárně H 301 Husitské teologické fakulty, v Pacovské ulici 4, Praha 4 (blízko metra „Budějovická“). Vstup je zdarma.

So slonom na pleciach - obálka knihyV prezentaci knihy Dušana Štrause je autor představen těmito slovy:

Koncem října 1992 se stává aktivním členem sekty Sri Chinmoy Centrum. Začíná se věnovat duchovní hudbě – téměř výhradně svého guru, filmu, divadlu. K malbě už jen sporadicky.

V roce 1994 založil firmu Asteja (nákup a prodej železářského zboží), kde pracovali výhradně žáci Sri Chinmoye. Koncem roku ji převedl na obchodní firmu Madal Bal, jejímž vlastníkem je rakouská společnost žáků stejného jména. Na Slovensku se stal ředitelem a od roku 1998 i jednatelem, kde působil až do svého odchodu ze Sri Chinmoy Centra v červnu roku 2015.

I když se přestal téměř úplně věnovat výtvarné tvorbě, využil své členství v Slovenské výtvarné unii a v roce 1995 uspořádal výstavu obrazů Sri Chinmoye v prestižní bratislavské galerii Umělecká beseda (dnes Umelka). Na přelomu let 1999 a 2000 založil vlastní hudební skupinu žáků Sri Chinmoye pod názvem Japaka Orchestra, s níž nahrál 4 CD a natočil několik videoklipů. Během působení v sektě začal pravidelně běhat, mezi jiným zaběhl kolem 40 maratónů a několik ultramaratonů.

V roce 2009 se přes abstraktní malbu vrátil k výtvarnému umění, počítačové grafice a fotografování. V letech 2013-2014 absolvoval fotografickou školu a začal profesionálně fotit, čímž se živí dodnes. Také pokračoval v psaní povídek. Od roku 2010 absolvoval několik kurzů tvůrčího psaní, aby v roce 2018 po osmi letech snažení dopsal román Se slonem na zádech“.

Náhledová fotografie Dušana Štrause z prezentace Se slonem na zádech.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
tomas tmej
tomas tmej
30. 1. 2024 3:37

bude dalsi ?