Pozvánka: 20. ročník Festivalu indického filmu se koná již tento týden

Od čtvrtku do soboty 12. až 14. října 2023 se v pražském kině Světozor uskuteční 20. ročník Festivalu indického filmu. Také v letošním programu lze nalézt snímky, které čerpají z kulturně-náboženské oblasti. Kompletní program a informace o festivalu jsou k nahlédnutí zde.

Program a anotace vybraných filmů:

Mrs. Chatterjee vs. Norway (2023; 144 min), rež. Ashima Chibber, hindština + titulky.

Debika Chatterjee (Rani Mukerji) a její manžel Aniruddha (Anirban Bhattacharya) žijí v norském přístavním městě Stavanger, ovšem v mnohém jsou typickým indickým párem. Zatímco Aniruddha pracuje jako inženýr a usiluje o norské občanství, Debika zůstává ženou v domácnosti, kde se stará o dvě malé děti. Jenže místnímu úřadu na ochranu dětí se tradicionalistické rodinné poměry u Chatterjeejů nelíbí. Rozhodne se obě děti manželům odebrat a umístit je do ústavní péče. Tím začíná nezdolné snažení zoufalé Debiky, aby milované potomky získala zpět. Film volně inspirovaný skutečným a hojně medializovaným případem expatky Sagariky Chakraborty sice vyjadřuje určitou skepsi k tradicionalistickému uspořádání indických rodin, avšak většinu své kritiky směřuje na norské úřady. Ukazuje, že i vyspělý stát může být ve vleku neempatické byrokracie, která navíc nemá pochopení pro kulturní rozdíly.

Promítání: čtvrtek 12. 10. ve 20:00.

Shoebox (2021; 98 min), rež. Faraz Ali, hindština + CZ, EN titulky.

Roku 2018 byla severoindická metropole Iláhábád (Allahábád) přejmenována na Prajágrádž. Předchozí jméno město získalo za vlády muslimské dynastie Mughalů, zatímco to nové, sanskrtské má zdůraznit jeho význam jako hinduistického poutního místa. V kontemplativním celovečerním debutu režiséra Faraze Aliho se však s přejmenováním města ztrácí i část jeho dřívějšího ducha. To je ilustrováno na příběhu mladé ženy Mampu (Amrita Bagchi), která do Iláhábádu přijíždí, aby se postarala o svého chřadnoucího otce Madhava (Purnendu Bhattacharya). Tomu větší starosti než chatrné zdraví dělá osud jeho kdysi populárního jednosálového kina, jemuž hrozí demolice, aby na jeho místě mohlo vzniknout obchodní centrum.

Promítání: pátek 13. 10. v 18:00.

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 4/2013 Náboženství a národní identita (zde).

Téma Dingiru 4/2021 Náboženský nacionalismus (zde).

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments