Několik antisemitských útoků v Berlíně

Stejně jako ruská vojenská invaze na Ukrajinu, odráží se také současná eskalace izraelsko-palestinského konfliktu v konfliktech a útocích na symboly či menšiny zainteresovaných národností v dalších zemích. Německo, kde stále panuje zvýšená citlivost, pokud jde o útoky na Židy, židovské symboly a modlitebny, podniklo kroky pro zvýšení bezpečnosti židovských institucí v zemi. Na znamení solidarity s napadeným státem také nad mnoha radnicemi a dalšími státními úřady vlály izraelské vlajky.

Ve středu 18. října ve tři čtvrtě na čtyři hodiny ráno se dva maskovaní lidé pokusili o útok zápalnými lahvemi na komplex budov komunity Kahal Adass Jisroel v centru Berlína. Nachází se zde synagoga, mateřská škola, ješiva a komunitní centrum. Osoby přišly pěšky a z ulice na budovu hodily dva Molotovovy koktejly. Zápalné lahve dopadly na chodník vedle budovy a nezpůsobily větší škodu. Policie na místě vyšetřovala událost jako „pokus o závažné žhářství“. Incident měl ale ještě dohru, když mezi vyšetřující policisty vjel asi třicetiletý muž na skútru, odhodil ho stranou a rozběhl se k budově synagogy. Jeho záměr není zřejmý, ale při zadržení kladl odpor a vykřikoval protiizraelská hesla.

Dále německá policie potvrdila, že během stejné noci došlo k nepokojům mezi muslimskými přistěhovalci a policií v berlínských městských čtvrtích Neukölln a Kreuzberg a u Braniborské brány, při kterých bylo zraněno několik policistů. V několika budovách v Berlíně, kde žijí Židé, byla na dveřích a stěnách v uplynulých dnech namalována Davidova hvězda, vlajky na některých úřadech byly strženy a spáleny.

Na události reagoval německý kancléř Olaf Scholz. Důrazně odsoudil pokus o útok na synagogu a potvrdil, že Německo nebude akceptovat násilné a antisemitské protesty a že ještě posílí ochranu židovských obyvatel. Šlomo Afanasev, rabín a dlouholetý člen komunity Kahal Adass Jisroel ale vyjádřil obavy dávat otevřeně najevo svůj původ: „Do dneška jsme se tu cítili velmi bezpečně. A nikdy by mě nenapadlo, že by se něco takového mohlo v této oblasti stát,” a dodal, že od nynějška bude mimo svou komunitu nosit baseballovou čepici, aby si zakryl kipu, sterou dříve nosil otevřeně a bez obav.

Zpracováno podle článku Religion News Service. Náhledová fotografie: Shutterstock.

Psali jsme v Dingiru:

Aleš Weiss, Národnost, nebo náboženstvíDingir 16 (4), 2013, str. 125–127.

téma Náboženství a národní identitaDingir 16 (4), 2013.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments