Nová synagoga jako důležitá zpráva

Dnes to není jen lokálně, ale globálně významná zpráva: v německém souměstí Dessau-Roßlau byla otevřena nová synagoga. Právě nyní, po teroristickém útoku Hamásu a během vojenské reakce Izraele na něj, a během mohutného vyjadřování solidarity s Izraelem v Německu a podobně nepřehlédnutelného vyjadřování solidarity s Palestinci, které doprovázejí i projevy antisemitismu, má toto otevření velký symbolický význam.

Bývalá Nová synagoga v Dessau. Zdroj zde.

Města Dessau a Roßlau (s asi 80 tisíci obyvatel) leží na Labi ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Z židovské obce v Dessau pocházel velký filosof „židovského osvícenství“ (haskaly) Moses Mendelssohn (1729–1786), duchovní otec reformního judaismu. Velká, takzvaná Nová synagoga byla v tomto městě postavena roku 1908, ale v době vlády národních socialistů byla téměř přesně před 85 lety, při pogromu v noci z 10. na 11. listopadu 1938, vypálena.

Slavnostní otevření synagogy připadlo na stejný den (neděli 22. října 2023), kdy v Berlíně pod heslem „proti teroru, nenávisti a antisemitismu“ demonstrovaly tisíce lidí svou solidaritu s Židy a Izraelem. Demonstrace byla výsledkem společné přípravy široké škály politických stran, náboženských společenství i spolků. Vystoupil na ní i spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier a – s pravděpodobným odkazem na pro-palestinské demonstrace – vyhlásil nulovou toleranci vůči projevům antisemitismu. Izraelský diplomat Ron Pros’or vystoupil nejen na demonstraci, ale i při slavnostním otevření synagogy v Dessau, a to vedle spolkového kancléře Olafa Scholze, ministerského předsedy Saska-Anhaltska Reinera Haseloffa a dalších osobností. Také toto zastoupení vrcholných politiků ukazuje, jak důležité nejen pro německé Židy, ale i pro Stát Izrael a Německo se otevření nepříliš velké synagogy v nepříliš významném městě stalo.

Náhledová fotografie ze zdroje spolkového ministerstva vnitra.

Psali jsme v Dingiru:

téma: Role Izraele v různých náboženstvích, Dingir 26 (3), 2023.

Aleš Weiss, Národnost, nebo náboženstvíDingir 16 (4), 2013, str. 125–127.

téma Náboženství a národní identitaDingir 16 (4), 2013.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments