Festival UNITED 2023: Tady a teď potkat Krista

Ve dnech 17. až 19. srpna 2023 proběhl ve Vsetíně již 13. ročník multižánrového křesťanského festivalu UNITED (prezentuje se zde) s tématem „Tady a teď“. Festival cílí dle slov jeho ředitelky Daniely Hurtové především na mladé křesťany a jejich nevěřící přátele a je přiznaně evangelizační. Letos ho navštívilo přes čtyři tisíce účastníků, což z něj dělá jednu z největších křesťanských událostí pro mládež v Česku.

Jiří Musil vede seminář Pět milníků ke Kristu.

Program byl skutečně nabitý: ráno, odpoledne i večer na hlavních i vedlejších pódiích zněly křesťanské chvály, probíhaly rozličné semináře od duchovní krize, přes odpuštění rodičům, až k poznání sebe sama nebo genderové identitě v Kristu; pořádaly se workshopy od vedení chval, přes výuku malby, až k využití týmového potenciálu nebo souladu křesťanství s rapem. Komu by toto nestačilo, mohl ještě navštívit třeba stánky Alfa pro mládež, NePornu nebo Hope4Kids, zakoupit si křesťanskou duchovní literaturu, a také využít stálou službu duchovního poradenství nebo přímluvných modliteb.

Téma letošního ročníku zdůrazňuje význam přítomného okamžiku a jako červená nit se v různých podobách vinulo celým festivalem. Avšak jen stěží si ho mohl někdo zasadit do kontextu alternativní spirituality, protože bylo vždy popisováno pouze jako cesta, která má v jedinci připravit podmínky pro ten jediný a opravdový cíl, a to pro osobní setkání s Ježíšem Kristem.

Právě s tímto vyzněním pronesl ve čtvrtek večer úvodní slovo římskokatolický biskup Tomáš Holub, když s odvoláním na novozákonní příběh o Zacheovi posluchače nabádal, aby si našli svůj způsob jak tady a teď lépe uvidí na Boha. Právě takovou pointu měl i seminář vedený psychoterapeutkou Kateřinou Vávrovou, která směřovala účastníky k zážitku nespoutané přítomnosti, v níž lze uslyšet Boží hlas. A právě tak učil Jiří Musil, jak a kdy svým blízkým nejlépe hlásat evangelium.

Během festivalu se výzvy k přijetí Ježíše za svého osobního Spasitele několikrát opakovaly. Nejznatelnější byl pro mě případ z pátku večer, kdy Janette Oubrechtová na vsetínském Dolním náměstí pozvala ještě neobracené posluchače, aby ji následovali a pronesli s ní modlitbu spasení. Skrze dav čekající na koncert kapely Hillsong London vedla pak s rozsvíceným mobilem zástup asi šedesáti lidí před Dům kultury, kde se měli společně pomodlit.

Koncert kapely Hillsong London.

Festival UNITED se dá svým silným důrazem na viditelné obrácení snad bez větší nadsázky označit za událost především evangelikálního ražení, a to i přes fakt, že se na něm podílí značné množství různých církví a mezi řečníky se objevují i katoličtí myslitelé. Festival se od svého počátku v roce 2011, kdy ho navštívilo něco kolem 1 tisíce lidí, postupně rozrostl a roku 2018 se ho zúčastnilo již přes 5 tisíc zájemců. Ale bohužel nikdo není schopen tady a teď s jistotou předpovědět, jaká žeň účastníků ještě festival čeká.

Použité fotografie pocházejí z internetové prezentace festivalu UNITED na Facebooku.

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 1/2019: Současný evangelikalismus (obsah zde).

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
jiva
jiva
27. 8. 2023 8:37

Viditelné obrácení není evangelikální monopol. V Rámánudžově (Šrí vaišnavské) sampradáji se praktikuje pod pojmem prapatti.