Američtí unitáři si zvolili novou prezidentku

Američtí unitáři si letos 26. června zvolili novou prezidentku. Na valném shromáždění UUA (Asociace unitářů a univerzalistů) v Pittsburghu ve státě Pensylvánie se setkalo více než čtyři tisíce delegátů. Někteří z nich byli přítomni fyzicky, další online. Počtem více než dvou tisíc tří set hlasů zvolili za novou prezidentku UUA reverendku Sofíu Betancourtovou. Ta oficiálně vystřídá předchozí prezidentku Susan Frederick-Grayovou 10. července.

Sofía Betancourtová, nová prezidentka americké Asociace unitářů a univerzalistů.

Zpráva dostupná v internetové prezentaci americké unitářské asociace poukazuje na to, že Betancourtová je první prezidentkou UUA, která je otevřeně „queer“ (ne-heterosexuální) a „woman of color“ (ne-bílá).  Zvolení Betancourtové tak může souviset s trendem, který je v posledních letech v UUA na vzestupu – tím je mimořádný nárůst zájmu o práva LGBTQ+ lidí a „people of color“ (lidí, kteří nejsou běloši). Nepřehlédnutelným způsobem se tento trend odráží v celoamerickém unitářském časopise UU World (Svět unitářů a univerzalistů), kde se většina článků týká právě témat sexuálních a národnostních menšin, ale také například ekologického aktivismu.

„Unitářství a univerzalismus přinášejí naší době živé, osvobozující poselství. Náš národ a naše denominace čelí v těchto dobách výzvě velkého rozdělení, změny a radikalizace,“ řekla na valném shromáždění Betancourtová. „Ale já vím, že společně dokážeme sloužit jeden druhému, organizovat se v úsilí o spravedlnost, rozšiřovat kruh účastenství, společně si představovat nové cesty naší komunity a duchovně růst. Těším se, že budu pokračovat v díle radikální inkluze, věrného svědectví a přijímání široké škály různých hlasů uvnitř naší víry.“

Betancourtová vyrostla v New Yorku jako dítě imigrantů z Panamy a Chile. Unitářskou duchovní je již přes dvacet let. Sloužila v řade různých obcí napříč Spojenými státy. Je držitelkou doktorátu v oboru náboženské etiky a afroamerických studií na Yaleově univerzitě. Je básnířkou, zpěvačkou a věnuje se uměleckému pletení (tzv. Fiber Art). Je také autorkou knihy Ecowomanism and the Panamá Canal (Ekoženství a Panamský průplav), pojednávající o karibských ženách, které byly na konci 19. a počátku 20. století převáženy vládou USA do Panamy za účelem stavby Panamského průplavu. Kniha nese podtitul „Černošské ženy, práce a environmentální etika“. Betancourtová označuje sebe samu za „nestoudnou univerzalistku“ (unabashed Universalist).

Náhledový obrázek: Instalace Sofíe Betancourtové do funkce prezidentky americké Asociace unitářů a univerzalistů.

Oba obrázky použité v příspěvku pochází z internetové prezentace Asociace unitářů a univerzalistů zde.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments