Zemřela západní tvář japonského nového náboženského hnutí Sóka Gakkai
Snímek z videa, v němž Tina Turnerová recituje mantru „nam mjóhó renge kjó“.

Smrt rockové zpěvačky Tiny Turnerové (1939–2023) poskytuje možnost připomenout japonské nové náboženství Sóka Gakkai; Turnerová byla jeho viditelnou západní reprezentantkou a propagátorkou.[1] Konvertovala k němu roku 1973 ve složité etapě svého života a buddhismus jí poskytoval sílu k překonávání překážek až do smrti. Prokazuje to kniha jejích pamětí s titulem, který připomíná spíše knihy osobního rozvoje: Štěstí se stává Tebou: návod, jak provždy změnit Tvůj život (Happiness Becomes You: A Guide to Changing Your Life for Good, 2020, přeložena do 16 jazyků). Podle Wikipedie někdy uváděla dvojí náboženskou příslušnost: buddhistickou a baptistickou, neboť v rodině baptistů v americkém státě Tennessee byla vychována. Od roku 1994 žila ve Švýcarsku.

Společenství Sóka Gakkai, k němuž významnou část svého života patřila, vzniklo na přelomu let 1930 a 1931 jako laická organizace Ničirenovy Nové školy lotosu. Ničiren (1222–1282) byl jedinečnou prorockou či reformátorskou (nebo i rebelantskou) postavou vrcholného období buddhismu v Japonsku. Byl vyloučen ze školy tendai, orientované na buddhu Amitábhu, a kvůli nepřátelskému postoji k vládě odsouzen k smrti, nakonec ale vypovězen do vyhnanství. Roku 1253 založil Novou školu lotosu. Úctu k Amitábhovi, vyjádřenou mantrou „Utíkám se k buddhovi Amitábhovi“, nahradil v této škole úctou k Lotosové sútře, slavnému textu mahájánového buddhismu z asi 3. století našeho letopočtu. Byl přesvědčen, že Buddhovo učení je nejdokonaleji vyjádřeno právě v této sútře a že díky daimoku, tedy díky recitaci slov „Utíkám se k Lotosové sútře“, je možné dosáhnout buddhovství.[2] Radikalitu v příkrém odmítání jiných buddhistických škol, v přesvědčení o majetnictví jediné cesty ke spáse a v posilování japonského nacionalismu si Ničirenova škola ponechala dosud.

Vlajka nového náboženského hnutí Sóka Gakkai.

Tyto postoje převzala i Sóka Gakkai, tedy Společnost pro nastolení hodnot. Podle jejího zakladatele Makigučiho Cunesaburóa (1871–1944) lze sledováním hodnot užitečnosti, dobra a krásy dojít šťastného života. Tyto hodnoty mají být prosazovány i ve veřejném životě: veřejné angažmá společenství Sóka Gakkai je ohromné (zvláště v oblasti vzdělávání) a vedlo roku 1964 také k založení politické strany Komeitó, která se od té doby často podílela na vládě. Pro osobní život definovalo společenství Sóka Gakkai náboženskou praxi třemi zákony: vlastnit na základě zasvěcení posvátný go honzon (předmět úcty), tedy část textu Lotosové sútry, uchovávat ho na domácím osobním oltáři (na kaidanu) a recitovat daimoku a pasáže Lotosové sútry. Právě daimoku, mantru „nam mjóhó renge kjó“ („utíkám se k Lotosové sútře“) považovala Tina Turnerová za to, co udrželo její život pohromadě i v nejtěžších chvílích.

Vedle oceňování společenské angažovanosti bylo nové náboženské hnutí Sóka Gakkai také kritizováno kvůli své údajné orientaci na materialismus a vlastní štěstí. Jeho veřejné nálepkování slovem „sekta“ bylo motivováno především agresivní misijní praxí šakubuku, která se vykládá jako zničení a vykořenění omylu. Ostrá kritika jiných škol a velký tlak na konverzi při šakubuku ovšem přinášely misijní úspěch: počet členů Sóka Gakkai v Japonsku se udává na asi 12 milionů. Hlavní zásluha na růstu do pozice nejsilnějšího japonského nového náboženského hnutí je přikládána třetímu prezidentovi společnosti, Daisaku Ikedovi (*1928). V 90. letech vedly společenské kontroverze k tomu, že mateřská Nová škola lotosu se od Sóka Gakkai distancovala. Nutno ale říct, že nejradikálnější byla Sóka Gakkai už v 50. a 60. letech a že po vstupu na politickou scénu prostřednictvím strany Komeitó se vztah s japonskou společností spíše zlepšoval.[3]

Malá skupina stoupenců Sóka Gakkai vznikla v bývalém Československu již v 80. letech minulého století a roku 1992 byla ustanovena česká pobočka mezinárodní organizace. Ve své internetové prezentaci udává, že mateřská Mezinárodní Sóka Gakkai působí ve 192 zemích.

Náhledová fotografie z koncertu Tiny Turnerové roku 2009: Wolfiewolf, Wikimedia Commons.

Poznámky:

[1] Více o Sóka Gakkai ve Spojených státech: SEAGER, Richard Hughes, Buddhism in America, New Yoirk: Columbia University Press 1999, s. 70–89.

[2] Česky velice stručně o Ničirenově škole buddhismu: CONZE, Edward, Stručné dějiny buddhismu, Brno: Jota 1997, s. 132.

[3] Základní fakta o společenství: SHIMAZONO, Susumu, “Soka Gaikkai (Value-Creation)”, in: CLARKE, Peter B. (ed.), Encyclopedia of New Religious Movements, London – New York: Routledge 2008, s. 537–540; BARRETT, David. V., The New Believers. A Survey of Sects, Cults and Alternative Religions, London: Cassell Illustrated, s. 302–307. – Česky o hnutí Sóka Gakkai: PARTRIDGE, Christopher, Encyklopedie nových náboženství. Nová náboženská hnutí, sekty a alternativní spirituality, Praha: Knižní klub 2004, s. 238 a 245.

Související článek:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments