Ústřední mešita hnutí ahmadíja znovu otevřena

Slavnostního otevření se dočkala jedna z pozoruhodných staveb v Londýně, mešita Baitul Futuh („Dům vítězství“). Patří ahmadíjským muslimům, islámskému obnovnému hnutí, které vzniklo roku 1883 v Pákistánu v důsledku působení Mírzy Ghuláma Ahmada (1835–1908).

Mešita Baitul Futuh.

Mešita Baitul Futuh byla postavena roku 2003, ale už roku 2015 byla postižena požárem, který zničil asi jednu třetinu komplexu budov včetně multifunkční haly. Obnova trvala až do 4. března 2023, kdy byl komplex slavnostně otevřen při příležitosti pořádání 17. mírového symposia, jejž se kromě ahmadíjánů účastnili také někteří poslanci, akademici, diplomaté či zástupci náboženských a neziskových organizací.

Hazrat Mírzí Masrúr Ahmad.

Komplex budov, zvaný Mešita Baitul Futuh, umožňuje nejen náboženská, ale i sportovní a společenská setkání. Pojme několik tisíc návštěvníků a patří k největším náboženským budovám ve Velké Británii. Slouží také jako ústředí hnutí ahmadíjských muslimů, protože Londýn je od roku 1984 sídlem chalífy. V tomto roce byly v Pákistánu přijaty zákony, které znemožňovaly legální působení ahmadíjánských muslimů, a jejich tehdejší vůdce, 4. chalífa proto emigroval do Velké Británie. Současný 5. „chalífa mesiáše“, Jeho Svatost Hazrat Mírzí Masrúr Ahmad (*1950) nový komplex Mešity Baitul Futuh slavnostně otevřel. Chalífou byl zvolen roku 2003 a následujícího roku uspořádal první mírové symposium. Tato symposia se stala možností pozitivní prezentace hnutí na veřejnosti.

Jednou ze zemí, kde Masrúr Ahmad dříve působil, je Ghana. V ní tvoří ahmadíjští muslimové 8 % obyvatel, což z Ghany činí zemi s největším podílem tohoto náboženského hnutí na světě. Místem vzniku a duchovním centrem hnutí je ale Pákistán, kde navzdory těžkému pronásledování žije pravděpodobně až několik milionů ahmadíjánů. Na celém světě se jejich počet odhaduje v širokém rozpětí 10 až 20 milionů. Ve Velké Británii by stoupenců hnutí ahmadíja mělo být asi 30 tisíc.

Všechny fotografie: Ahmadiyya Muslim Community

Psali jsme v Dingiru:

téma: Reformní hnutí uvnitř i vně islámu, Dingir 17 (4), 2014, více zde.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments