Náboženství na cestách: největší stavba s náboženským účelem v Česku posledních let
Maják, 2014.

Je to téměř deset let, co skončila stavba velkého komplexu Maják v obci Ptyč, v katastrálním území obce Hlince, a projekt byl přepracován tak, aby místo Majáku vznikl Park Berne. Obec Ptyč je mimo významné cesty na břehu Berounky v okrese Plzeň – sever. Nejbližším městem jsou Kralovice.

Maják, 2014.

Stavba centra Maják začala roku 2008. Mělo to pravděpodobně být útočiště před nadcházejícími světovými katastrofickými událostmi. I z vnějšího pohledu bylo jasné, že obyvatelé tohoto „Temelína“ (jak stavbu nazývali místní) by opravdu mohli přečkat události takříkajíc apokalyptické. Vedoucí stavby Karel Forejt řekl České televizi: „Depozitář je schopen odolat pádu letadla, proudící vodě do rychlosti 200 km/h, orkánu o síle třináctého stupně Beaufortovy stupnice i požáru, který by namáhal konstrukci po dobu až osmi hodin teplotou 800 stupňů Celsia, což je jedna sedmina teploty Slunce.“  (Jeho slova zaznamenal redaktor časopisu Téma Josef Hympl v článku „Archa za miliardu, soud o desítky milionů“ v roce 2015.)

Maják, 2014.

Maják byl oficiálně prezentován jako školicí centrum léčitelského společenství Avenna (psali jsme o něm už roku 2002 zde). Společenství založily a vedly gnostičky a léčitelky Katarína Kuňová (*1969) a Hana Přádová (*1970). Společenství Avenna (z latinského výrazu pro „stéblo“) bylo natolik úspěšné, že adaptovalo sklepní prostory domu v pražských Vršovicích na vlastní přednáškový sál. Pro svou nauku gnostičky získaly také Danielu Kuchtovou, bývalou manželku Pavla Tykače, jednoho ze „šikovných hochů“ (jak je nazval Václav Klaus), kteří velmi zbohatli v privatizačních turbulencích 90. let. Daniela Kuchtová založila po rozvodu firmu Double Square (Group) a prostřednictvím dceřiné firmy Stébla stavbu financovala.

Park Berne, 2022.

Roku 2013 došlo k roztržce mezi gnostičkami a Kuchtovou a záměr postavit útočiště pro avennity se neuskutečnil. (Rozchod měl i soudní dohru, o níž jsme informovali zde.) Projekt stavby byl přepracován tak, aby se ze stavby mohl stát Park Berne. Manažer stavby Karel Forejt ho v současnosti prezentuje takto: „Rezidenční projekt Park Berne otevírá brány exkluzivního venkovského azylu těm, kdo si nechtějí vybírat mezi romantikou panenské přírody a prvotřídním komfortem, mezi konejšivou relaxací a sportovním vyžitím nebo mezi svobodou a bezpečným útočištěm. – Druhou funkcí Parku Berne, nikoli však co do významnosti, je provoz rozsáhlého komplexu velkokapacitních supertrezorů, zajišťující svým klientů ultimativní bezpečnost a soukromí…“

Obec Ptyč z druhého břehu Berounky.

A opravdu: snímky z letošního léta už ukazují, že myšlenka Majáku je definitivně pryč a Park Berne už funguje. Naopak obě gnostičky a léčitelky pracují se svými klienty – zdá se – stále stejně, byť trvalé společenství kolem sebe již nevytvářejí a veřejně nevystupují. Jak ukázalo soudní jednání s jednou z nich před čtyřmi lety, ani jejich nauka se nijak výrazně nezměnila.

Všechny fotografie: autor.

 

Psali jsme v Dingiru:

Zdeněk Vojtíšek, Ti, kdo se chytají stébla, Dingir 5 (2), 2002, str. 20–22.

Související článek:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments