Metodistická církev na Slovensku se vydala novou cestou

O vývoji v celosvětové Spojené metodistické církvi (UMC – United Methodist Church) jsme informovali naposled zde. Otázka stejnopohlavních svazků ordinovaných metodistických kazatelů a farářů vytváří v této církvi napětí, které způsobilo vznik Globální metodistické církve letos 1. května. Teď se toto napětí dotklo i českého a slovenského metodismu, které dosud tvořily jeden organizační celek.

Evangelická církev metodistická v ČR a SR měly samostatné oblastní konference, ale tvořily až do letošního podzimu jednu společnou výroční konferenci, tj. základní jednotku v organizaci církve. V každé republice jsou samostatně registrovány a jsou na sobě finančně a hospodářsky nezávislé. Oblastní konference je v každé z těchto zemí nejvyšším statutárním orgánem. Nyní se ale situace mění: slovenská část na jednání oblastní konference 15. října 2022 rozhodla o svém vystoupení z celosvětového svazku Evangelické církve metodistické, a tím také ze svazku s českou částí.

Důvodem je několikaleté rokování o změně učení (a řádu) církve ve věci sexuální orientace ordinovaných služebníků. Přesněji řečeno jde o to, aby bylo možno ordinovat duchovní, kteří praktikují stejnopohlavní soužití. Zásadním krokem bylo jednání světové UMC – generální konference – v roce 2016, které otevřelo rozhovor o změně, která by ordinaci těchto duchovních umožnila. Této otázce se pak věnovala generální konference v roce 2019. Ta se sice rozhodla pro konzervativní pojetí manželství a změnu neschválila, ale velká část církve toto rozhodnutí odmítla respektovat. Kvůli pandemii byla další jednání odkládána a nakonec se pravidelná generální konference (2020) odložila a i odložené termíny byly změněny. Další jednání bude až v roce 2024.

Mezitím se mnoho sborů a farností rozhodlo založit Globální metodistickou církev, která stojí na dosavadním řádu, a má tedy konzervativní postoj k chápání sexuální orientace a k tradičnímu pojetí manželství jako jednoho muže a jedné ženy. To sice zatím stále platí v celé UMC, ale mnoho duchovních a sborů tento řád nezachovávají. To je jedním z vážných důvodů slovenské části, aby ze společenství UMC vystoupila. Oficiální stanovisko biskupa Patricka Streiffa, příslušného pro českou a slovenskou oblast, je zveřejněno na webu Centrální konference UMC pro střední a jižní Evropu.

Autor je emeritním superintendentem Evangelické církve metodistické (ECM).

Náhledový obrázek: facebooková prezentace „Evanjelická cirkev metodistická“.

Více o Evangelické církvi metodistické: v Religionistické encyklopedii.

Psali jsme v Dingiru:

téma „Současní evangelikálové“, Dingir 22 (1), 2019.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments