Konzervativní evangelikálové a změna klimatu

Zvolení prezidentů Donalda Trumpa ve Spojených státech a Jaira Bolsonara v Brazílii nenechala už před lety nikoho na pochybách o společenském a politickém vlivu konzervativních a pentekostálních evangelikálů, relativně mladých a rychle rostoucích větví křesťanství, v současném světě. Tento vliv se samozřejmě uplatňuje také v dalších zemích především Ameriky a Afriky, ale u jmenovaných dvou zemí nijak neslábne. I v těchto dnech a týdnech se projevuje ve Spojených státech v přijímání protipotratových zákonů a v Brazílii v podpoře nové kandidatury Bolsonara v prezidentských volbách. O to zajímavější je zjištění, že jejich tradičně konzervativní postoje nemusejí znamenat skepsi vůči myšlence změny klimatu, způsobené lidmi.

Reportáž Evangelikální vůdci citují Bibli v zápase proti klimatické změně, kterou přinesla americká televize CNN, využívá i průzkumu Pewova výzkumného centra z ledna letošního roku. Na otázku, zda se lidská aktivita podílí na změně klimatu, odpovědělo kladně 86 % hispánských katolíků, 81 % černých protestantů, 73 % bílých katolíků, 72 % barevných evangelikálů, ale jenom 54 % bílých evangelikálů. (Jiné zajímavé výsledky průzkumu např. zde.) Reportáž zavádí diváka do evangelikálního megasboru („megachurch“) v městě Glenarden v Marylandu, který má na svém pozemku více než 6 tisíc solárních panelů, a pokrývá tak 55 % své spotřeby elektrické energie. Dalších více než 600 solárních panelů je na střeše budovy. Starší pastor sboru, John K. Jenkins, sám řidič elektromobilu, říká, že křesťané nesmějí zneužívat to, co Bůh stvořil, ani být k tomu lhostejní.

Není v tomto postoji sám. Národní asociace evangelikálů vydala text, v němž s pomocí biblických veršů vybízí evangelikální křesťany, aby se podíleli na úsilí o zpomalení či zastavení klimatických změn. Hovoří přímo o „biblickém základě“ aktivismu ve prospěch životního prostředí. „Není možné říkat, že milujete Ježíše a staráte se o jiné lidi, a zároveň se nestarat o změnu klimatu,“ řekla Dorothy Boorseová z této asociace. Text uvádí jako příklad hurikány, jejichž sílu zvýšila změna klimatu a které postihly ty nejzranitelnější části planety. Křesťanské organizace ohromně pomohly zasaženým oblastem, text ovšem zdůrazňuje, že důležitá je nejen materiální pomoc, ale i ta pomoc, která směřuje k prevenci takových událostí. Podle asociace nestanovuje Bible konkrétní postup, ale poskytuje široké principy péče o stvoření a lásky k bližním.

Bílí evangelikálové jsou – jak vyplývá i z výše citovaného průzkumu – v postoji ke změnám klimatu rozděleni a zdaleka ne všichni nacházejí v Bibli podporu pro environmentální aktivismus. Pastor Franklin Graham (*1952), jehož vliv zasahuje celé Spojené státy, přisoudil mimořádně horké léto s požáry a dalšími přírodními katastrofami běžným přírodním cyklům. „Změna klimatu není ničím novým; Bible podává zprávu, že nastala už před 4 tisíci lety,“ napsal do svého facebookového profilu 1. listopadu loňského roku, a odkázal tak na potopu světa, jíž Bůh potrestal hříchy lidí, a pak i na další selhání a tresty v Bibli. „Věřím, že je za minutu dvanáct, ale nikoli v souvislosti se změnou klimatu, ale na božích hodinách, kdy nastane soud nad těmi, kdo zavrhli jeho syna Ježíše Krista.“

Náhledová fotografie z pořadu CNN.

Psali jsme v Dingiru:

Téma Dingiru 1/2019: Současný evangelikalismus (obsah zde).

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments