Vernisáž výstavy „Modly současnosti“
Víra v úspěch a bohatství.

V úterý 20. září měla v Kristově kostele v Ostravě vernisáž malá, ale i z religionistického hlediska velice zajímavá výstava. Magdalena Šlahařová, studentka Fakulty umění na Ostravské univerzitě, zde vystavila svých pět obrazů, úmyslně vytvořených ve stylu dvorního malíře Karla IV., slavného mistra Theodorika. Svému cyklu dala souborný název Modly současnosti.

Víra v něco nad námi.

Ve svých obrazech se snažila vyjádřit, jaké bohy v současné době uctívají její vrstevníci. A tak se první z těchto obrazů nazývá „Víra ve zdravý životní styl“. Je na něm kromě váhy, činky, centimetru a běžeckých hodinek zobrazen i muž pijící „matcha“ nápoj. Tak jako do rámů obrazů mistra Theodorika bývaly vkládány ostatky svatých a stávaly se tak vlastně relikviáři, tak i na každém obraze z tohoto cyklu je připevněn malý „relikviář“, obsahující předmět s obrazem související. I v tomto „relikviáři“ je v souladu s obrazem vložena špetka nyní tak populárního „matcha“ prášku. Tento obraz je, opět po vzoru mistra Theodorika, malován i přes pomyslný rám.

Víra v esoterismus.

Druhý obraz, vyjadřující víru „v něco nad námi“ zobrazuje prázdný papír a i v „relikviáři“ je nepopsaný list. Má tím být vyjádřena nekodifikovatelnost takové víry „v něco“. Na třetím obraze s názvem „Víra v sebe sama“, má ježíšovská postava namísto obličeje zrcátko, v němž každý vidí svou vlastní tvář. I místo přívěsku, kterým bývá křížek, Davidova hvězda, nebo jiný náboženský symbol, je malé zrcátko. A i v „relikviáři“ jsou střepy ze zrcadla. Postava na čtvrtém obraze, vzdáleně připomíná Kim Kardashianovou, ikonu úspěchu a bohatství. V „relikviáři“ je jedna koruna. Tento obraz má název „Víra v úspěch a bohatství“. Muž na posledním obraze svým účesem nápadně připomíná současnou podobu herce Jaroslava Duška, známého propagátora nejrůznějších esoterních nauk. Proto je také do „relikviáře“ obrazu „Víra v esoterismus“ vložen krystal.

V letáku rozdávaném na vernisáži autorka líčí, co ji podnítilo k vytvoření tohoto cyklu: vypráví o setkání s kamarádem, který se vysmíval iracionalitě křesťanství, ale vzápětí si šel, s krystalem na krku přečíst svůj denní horoskop. Magdalena Šlahařová odevzdala tento cyklus jako svoji závěrečnou klauzurní práci. Komisí byl ohodnocen zcela ojedinělou známkou „A“.

Na náhledové fotografii autorka představuje své obrazy. Foto: Ewa Jelinek. Ostatní fotografie: autor.

Související články:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments